etusivulle
  Etusivu   |      Sanahaku   |   Sisällysluettelo  
» ELOKUVANTAJU - TUTKIMUKSEN TEOS » Elokuvantaju :n käytettävyys ja informaatioarkkitehtuuri » Hakukone eli sanahaku oppimateriaalikartan vaihtoehtona
 
Antti Raike
 

4.1.2 Hakukone eli sanahaku oppimateriaalikartan vaihtoehtona

Sanahaussa (kuvio 41) on yksinkertainen ja laajennettu haku sekä sisällysluettelo-toiminta. Sanahaku on toteutettu valmiin htdig-hakukoneen avulla, joka on kehitetty State University of San Diegossa (ht://Dig Group 2002). Sama hakukone oli vuonna 2001 käytössä esimerkiksi Helsingin Yliopiston WWW-palvelussa (Helsingin yliopisto 2003).

Kuvio 41 (kuvateksti alla)

KUVIO 41. Suomenkielisen Elokuvantajun sanahaku ja sisällysluettelo.

Laajennettu sanahaku mahdollistaa hakutulosten kohdistamisen johdantoihin, artikkeleihin tai kaikkiin tiedostoihin ja linkkeihin. Hakutulokset voidaan lajitella kahdella tavalla: näytetään joko parhaiten vastaavat tai uusimmat eli viimeksi luodut ensin. Elokuvantajun sanahaussa on hakukentän lisäksi sisällysluettelo, joka listaa kyseiseen aihealueeseen kuuluvat dokumentit. Sisällysluettelo on aluekohtainen listaus kyseisen alueen johdannoista ja artikkeleista ja se generoidaan sanahaun hakumoottorilla. Hakutulossivulla on dokumentin otsikko (joka on samalla linkki itse dokumenttiin), lyhyt kuvaus ja dokumentin URL-osoite (joka myös toimii linkkinä kyseiseen dokumenttiin) sekä dokumentin tiedostokoko. Sanahaku-sivulta pääsee myös aiheen linkkisivulle.

Sanahaun suunnittelussa käytettiin apuna Nielsenin (1997) tutkimusta eripituisten hakukenttien vaikutuksesta käytettyihin hakulauseisiin. Hakukonetta on modifioitu mukautumaan Elokuvantajun sisältöön (Laitinen & Viikari 2001). Sanahaku-sivun alareunassa on navigaatio, jolla voidaan liikkua hakutulossivujen välillä ja joka kertoo myös hakutulossivujen lukumäärän.


<< edellinen sivu | sisällys | seuraava sivu >>