etusivulle
  Etusivu   |      Sanahaku   |   Sisällysluettelo  
» ELOKUVANTAJU - TUTKIMUKSEN TEOS » Elokuvantaju :n käytettävyys ja informaatioarkkitehtuuri
 
Antti Raike
 

4.1 Elokuvantaju 1.0:n käytettävyys ja informaatioarkkitehtuuri

Ritva Kettusen, Sara Henrikssonin ja Pekka Haneliuksen (2004) mukaan käytettävyyden osa-alueet ovat informaatioarkkitehtuuri ja käyttöliittymä. Informaation järkevä organisointi on käytettävyyden perusedellytys. Informaatioarkkitehtuurin tehtävä on organisoida verkkopalvelun informaatio otsikoimalla ja linkittämällä.

Elokuvantajun käyttöliittymä koostuu navigaatiosta (etusivu, oppimateriaali, sanahaku, tietoa opiskelusta, ohjeet, tekijät, palaute, FLE ja yhteistyötahot) ja sisällölle varatusta tilasta. Käyttöliittymän toiminnallisuus toteutetaan tekstilinkeillä ilman painikkeita. Vasemman ylänurkan Elokuvantaju-logo toimii identtisesti etusivu-linkin kanssa. Tuotantovuonna 2001 logon käyttö linkkinä palvelun pääsivulle oli lähes de facto -standardi. Lisäksi ohjeet-linkissä on korostuksen vuoksi kuvake (kuvio 19).

Informaatioarkkitehtuurin perusta on Elokuvantajun sivuhierarkia, josta selviää verkkopalvelussa olevat sivut, niiden otsikot ja sisäinen järjestys. Arkkitehtuuri perustuu kahteen eri tapaan lähestyä informaatiota: oppimateriaalikarttaan ja sanahakuun, joka samalla toimii sisällysluettelona. Samaan tietoyksikköön, moduuliin, pääsee siten kahta vaihtoehtoista reittiä. Käyttäjä voi siis valita hänelle mieluisimman tavan etsiä aineistoa.


<< edellinen sivu | sisällys | seuraava sivu >>