Taiteilijan puheenvuoro

Laterna Magican kirjagallerian viimekeväinen (1996) näyttelyni 'Peilileikki' käsitteli naisena olemisen kokemuksia lainakuvien avulla postmoderneihin merkitysyhteyksiin viitaten. Naiseuden peileinä toimivat tuolloin tutut naiskuvat, joita manipuloimalla kommentoin naiseutta. Uusi näyttelyni 'Peilileikki II' jatkaa samaa teemaa. Käyttämällä lainakuvien sijasta henkilöhistoriaani liittyvää kuvamateriaalia sitoudun nyt henkilökohtaisesti myös osaksi kuvamaailmaani.

Sisällöllisesti kuvastoni on 'hiljaisempaa' - alastomat naisruumiit ovat korvautuneet perhepotreteilla,traagiset asennot vaihtuneet stabiileihin studiokuviin. Huomaan peilaavani itseäni tuttuun, eri sukupolvien muodostamaan naisketjuun - läheisimpiin kuviini naiseudesta.

Materiaalinsa kautta kuvasarjat kuljettavat kuitenkin mukanaan ruumiin ja sen haltuunoton prosessia. Valmistamani keraamiset raaka-aineet paikantuvat pitkälti naisen maailmaan: ruokakaappiin ja siivouskomeroon. Lisäksi osa väriaineista on valmistettu suoraaan ruumiin eritteistä: virtsasta ja kuukautisverestä. Polttoprosessin jäljiltä eritteistä ei tosin ole jäljellä kuin keramiikan kannalta merkitykselliset aineosat, vain tyhjä aukko - ei mitään.

Rikkoutumiseen asti hauraat savilevyt ovat niinikään keskeinen osa näyttelyni tematiikkaa. Antamalla itseni ajautua savilevyjeni myötä riipaisevan herkkään tilaan, huomaan katsovani savista peilikuvaani suoraan silmiin.

Näyttely on osa Taideteollisen korkeakoulun keramiikka- ja lasisuunnittelun osastolla valmistelemaani väitöskirjaa, johon liittyy kirjallisen osion lisäksi sarja näyttelyitä. Näyttelyprojekti on toteutettu yhteistyössä Taik:n medialaboratorion kanssa.