Pvm: 1998

Osasto: Valokuvataiteen osasto

Koulutusohjelma: Valokuvataide

Tekijä: Söyri Elina

Työn nimi: Morsiamet. Valokuvia valkeista unelmista

 

Morsiamet: Valokuvia valkeista unelmista on valokuvanäyttely naisista ja naisellisuudesta - tarkemmin sanottuna morsiamista. Kuvat olivat esillä ensimmäisen kerran valokuvagalleria Hippolyyteessä Helsingissä toukokuussa 1998.

"Naiseksi ei synnytä vaan naiseksi kasvetaan". Monet tuntevat tämän Simone de Beauvoirin lausuman ajatuksen. Mutta mitä tarkoittaa olla nainen? Miten nainen eroaa miehestä? Mitä on naisellisuus? Valokuvani morsiamista etsivät ja esittävät erilaisia näkökulmia näihin viime vuosina paljon pohdittuihin kysymyksiin.

Olen valokuvannut morsiamia, koska olen käytännössä huomannut, että avioliiton kynnyksellä naisen mielessä aktualisoituvat monet ajatukset naiseudesta ja naisellisuudesta. Näistä ajatuksista, toiveista ja peloista olen kuvatessani ollut kiinnostunut.

Valokuvasin morsiamia vuosina 1996 - 1998 eri puolilla Suomea. Kuvia ei ole kuvattu häiden yhteydessä, mutta naiset ovat oikeita morsiamia siinä merkityksessä, että he halusivat esiintyä morsiamina kameralleni. Kaikki naiset esiintyvät omissa tai itse valmistamissaan hääpuvuissa.

Valokuvani ovat henkilökuvia, jotka morsiamen ulkonäön lisäksi kertovat monta tarinaa. Kutsun valokuviani myös "fiktiivisiksi dokumenteiksi", koska kuvani on lavastettu ja rakennettu malleinani olleiden todellisten morsiamien kokemusten, henkilöhistoria ja persoonallisuuden perusteella.

Morsiamet - näyttelyssä esittelin yleisölle hilpeän, vapautuneen, itsevarman ja estottoman naisellisuuden. Toiveeni oli, että valokuvieni morsiamet haastaisivat katsojan kohtaamaan feminiinisyyden iloisen leikin.

 

Aineisto: Raportti, näyttely

Asiasanat: morsiamet , roolit, naisellisuus