Pvm:30.04.1998

Osasto: Valokuvataiteen osasto

Koulutusohjelma: Valokuvataide

Tekijä: Seppälä Mika

Työn nimi: Demento mori

Lopputyöni koostuu monesta pienestä palasta: rakennus, kuva, sarja, sokeri, arkkitehtuuri ja aika. Kokonaisuutta yhdistää historia. Käsite, joka todellisuudessakin sijoittaa monia asioita paikoilleen. visuaalisesti työni on velkaa varhaisen valokuvan arvokkuudelle sekä kehittymättömän tekniikan aiheuttamalle kohteiden tasa- arvolle.

Kuvastoni on rakennettu toiselle - kameralle ja sen suorakaiteen katseelle. Pienoismalleilla työskentely minimoi valokuvauksen ongelmia, kuten sattumaa, mutta toi mukanaan kuvan tekemisen tradition. Jokainen kuva- kulman tai kameran siirto edellytti muutoksia rakennetussa kuvassa. Rakennusaineena sokeri oli riittävän moniselitteinen: sillä on menneisyytensä nautintoaineena, mainoksissa - ehkä mielissäkin - se on puhdasta ja luonnollista energiaa ja vaihtoarvoltaan se oli tarpeeksi edullinen.

Valmistin sokerista, sokeripaloista ihmisten tuotoksia, lähinnä rakennuksia. Kohteesta, miljööstä ja valaisusta valmistunut kokonaisuus oikeutti ensimmäiseen kuvaan, joka aloitti menneisyydestä tutut muutokset, esimerkiksi kulumisen tai korjaamisen.

Sarjallisuuden problematiikka kommunikaatiota lisäävänä tai vähentävän elementtinä vaikutti sekä kuvattaessa että lopullisia kokonaisuuksia valittaessa. Kuvatuista sarjoista valitsin 8, yhteensä 33 valokuvaa, jotka esitin Into galleriassa maalis-huhtikuussa 1998. Mustavalkoisia valokuvia yhdisti klassinen kehystystapa kangaspäällysteisine kehyspahveineen.

Demento mori on yhteinen nimittäjä parin vuoden työskentelylle ja siitä syntyneelle näyttelylle.

 

Aineisto: Diat, kirjallinen kuvitettu selvitys

Asiasanat: näyttely, kuvasarja