Pvm: 1998

Osasto: Valokuvataiteen osasto

Koulutusohjelma: Valokuvataide

Tekijä: Autero Satu

Työn nimi: Kiven ja lihan labyrintti

 

Kiven ja lihan labyrintti rakentuu vartalon ja maan muodoista; halkeamista, aukoista ja pinnoista, jotka rupeavat muistuttamaan toisiaan. Ne yhtenäistyvät ja eriytyvät tai muuttuvat abstraktisiksi tiloiksi.

Hiljaisuudessa, ilman urbaaneja suojaelementtejä oma fyysisyys ja ympäristön aistiminen voimistuvat. Maiseman hahmo tai tunnelma muuttaa hetken ja paikan "pyhäksi". Luolat, louhikot ja lähteet sekä muut maanpinnan eheyttä rikkovat kohdat ovat aukkoja toiseen ulottuvuuteen. Niissä asuvat haltijat ja niiden kautta kulkevat kuolleiden henget kahden maailman välillä. Myös ihmiskehon aukot ovat rajakohtia sisä - ja ulkopuolen välillä. Haava rikkoo kehon eheyden kuin railo maankuoren.

Sekä luontoon, että vartaloon liittyvät uskomukset ovat muuttuneet ja pelot ovat saaneet toisenlaisen muodon. Oma keho on jokaisen pyhää aluetta, jonka hallinta ja koskemattomuus on tärkeää. Aiemmin myös eritteet olivat osa kehoa, sen sisäpuolta. Niihin liittyi taikuutta ja niiden avulla saattoi saada vallan toiseen ihmiseen. Nyt ne ovat hävettäviä likaisuuden ja sairauden merkkejä - rike pyhässä vartalossa. Kehon määräysvalta on valtaa muokata sitä keinotekoisesti hetken tarpeiden mukaan.

 

Asiasanat: keho, maisema, pyhä