Pvm: 06.05.1997

Osasto: Valokuvataiteen osasto

Koulutusohjelma: Valokuvataide

Tekijä: Pakarinen Hannu

Työn nimi: Lakeus

 

 

Lopputyöni Lakeus on oman identiteettini ja pohjalaiseen maisemaan kohdistuvien tunteideni hahmottamista. Kuvaukset rajasin kolmeen aihepiiriin: maisemaan, herätysliikkeisiin kuuluvien ihmisten muotokuviin ja itseeni. Keski-Pohjanmaalla Oksavan ja Nivalan peltoaukeilla taltioin noin 250 eri latoa, joista lopulliseen latomerireliefiin tuli 154. Lisäksi kuvasin samalla alueella noin 70 maisemakuvaa, joista näyttelyyn tuli 5. Herätysliikkeisiin kuuluvien ihmisten muotokuvia kuvasin Alajärven suviseuroilla, Nivalan ja Kälviän herättäjäjuhlilla yhteensä 150. Lopulliseen työhön niistä karsiutui kaksi. omakuvia näyttelyyn tuli myös kaksi.

Kuvamateriaalista rakensin näyttelyn Kluuvin galleriaan joulukuussa 1996. Gallerian suuren huoneen kuvat -latomeri ja suuret muotokuvat sen molemmin puolin sekä horisontaalinen omakuva vastakkaisella seinällä olivat kiinteässä vuorovaikutuksessa keskenään muodostaen oikeastaan yhden kuvan, mielen- maiseman. Gallerian eteistilassa oli viisi pientä maisemakuvaa ja pienessä huoneessa yksi omakuva.

Lakeus on oman henkilöhistorian läpikäymistä, paluuta lapsuuteni ja nuoruuteni maalaismaisemaan, pieneen pohjalaiseen Oksavan kylään, jossa herätysliikkeillä oli suuri vaikutus ihmisten elämään. Lakeus on kuvaus avaran maiseman kokemisesta toisaalta avartavana ja vapauttavana, toisaalta ahdistavana. Lakeus on samalla kuvaus perinteisen pohjalaisen maiseman muutosprosessista, jossa ladot pikkuhiljaa romahtavat käyttämättöminä peltosaroille.

 

 

Aineisto: Diat 10 kpl näyttelykuvista ja kirja