Pvm: 05.05.1997

Osasto: Valokuvataiteen osasto

Koulutusohjelma: Valokuvataide

Tekijä: Mannila Mari Johanna

Työn nimi: Leikki, Aika

 

 

LEIKKI, AIKA, lopputyö valokuvataiteen laitokselta käsittää näyttelyn Kluuvin galleriassa, installaation, joka koostuu kymmenestä 100x100 cm värivalokuvavedoksesta ja seinään heijastetusta videokuvasta, joka pyörii jatkuvasti, toistaen samaa, puoli minuuttia kestävää otosta. Valokuvat ovat rintakuvia kymmenestä lapsesta, iältään 8 - 14 välillä kuvattuna mustaa taustaa vasten. Videokuva on subjektiivista kameraa käyttäen liikettä pitkässä kaislikossa. Installaation lähtökohtana on kuvata esipuberteettia, välivaihetta, jolloin leikin taju alkaa hämärtyä ja ajan taju kasvaa. Vaihe on pelottava, vapaus, vastuu ja seksuaalisuus hiipivät kuvaan vaivihkaa ja ovat siitä lähtien läsnä. Installaation rakenteen tarkoituksena on muotoilla katsojalle tila, jossa hän, astuessaan seinältä tuijottavien lasten ja videokaislikon keskelle, antautuu omien tuntemuksiensa vietäväksi.

Dokumentointiosa "LEIKKI, AIKA" näyttelystä , sisältää tekijänsä ajatuksia työn tekemisestä ja sen motiiveista tekijälle itselleen sekä päiväkirjamuotoon kirjoitetun tekstin näyttelyn rakentamisesta, sijoittuen ajallisesti varsinaisen näyttelyn kummallekin puolelle.

Produktio-osan elementit: 10 100x100 cm värivalokuvaa ja seinälle heijastettava videokuva, jonka esittämiseen on varattava VHS-videonauhuri ja videotykki. Valokuvat sijoitetaan vierekkäin ja videokuva kasvokuvia vastapäätä.

 

 

Aineisto: 10 kpl 100x100 cm värivalokuvavedoksia ja VHS-formaatille kopioitu videonauha

Asiasanat: leikki, aika, esipuberteetti, lapsuus, pelko