Pvm: 22.4.1996
Valokuvataiteen osasto
Tuittu Nina Kristiina
Maantieproffat, moottoripyörä tarinoita

Maantieproffat, moottoripyörä tarinoita on dokumentti miehistä, joita yhdistää rakkaus moottoripyöriin. Kuvat olivat esillä lopputyönäyttelyssä Helsingissä Zone galleriassa 14.2. - 10.3.1996. Näyttely koostui 31:stä värivalokuvasta, sekä moottoripyöriin Iiittyvästä rekvisiitasta (mm. bensapumppu, öljykanisterit, kyltit). Näyttelyssäoli myös esillä moottoripyörä, Harley Davidson vm. 1941.

Lopputyön kirjallisessaosassa kerron moottoripyöristä niiden kehityksestä ja muuttuneesta sosiaalisesta arvostuksesta sekä bikereista. Biker on tässä yhteydessä käsitettävä henkilönä, joka pitää moottoripyöräilyä elämäntapanaan.Olen kerännyt moottoripyörämiesten kertomia tarinoita ajamisesta ja suhteesta moottoripyörään. Moottoripyöräslangi on rikasta ja mielestäni tärkeäsaada talteen juuri sellaisena kuin sitä motoristit puheissaan käyttävät. Raportista löytyy pieni sanasto, jossa olen selventänyt joitakin slangisanoja. Miesten itselleen rakentamat ympäristöt "moottoripyörä reviirit", on yksi tärkeä osa dokumenttia. Moottoripyörät ja tallit antavat miehille reilusti sellaista tilaa, missö voi olla mies, partoineen päivineen, ilman että tätä mahdollisuutta yritettäisiin rajoittaa.

Lisäksi olen pohtinut tien merkitystä roadkerronnassa, sekä tien merkitystä bikereille. Tie ei ole vain reitti kohteesta A kohteeseen B, vaan tien merkitys painottuu enemmönkin tietä pitkin kulkemiseen. Moottoripyörällä on vapaus valita reittinsä, moottoripyörää on myös pidetty vapauden symbolina. Toisinaan tarkoitus on vain matkustaa, eikä päästä minnekään. Myös ajan ja vauhdin kokee toisin kuin milIään muulla teiden kulkuvälineellä, ymäröivän luonnon aistii kokonaisvaltaisesti. Ajaminen on todellinen tässä ja nyt -kokemus. Kuvani eivät käsittele moottoripyöräjengejä ja niiden välisiä valtataisteluja, vaan kertovat moottoripyöräilystä elämäntapana ja harrastustoimintana isältä pojalle.

Aineisto: Lopputyöraportti kirjan muodossa 10 kpl diakuvia kuvamateriaalista
Asiasanat: biker-kulttuuri, moottoripyörät, valokuvadokumentit