Osasto: visuaalisen kulttuurin osasto
Koulutusohjelma: valokuvataiteen ko
Tekijä: weckman, julia
Työn nimi: maiseman kokemus
Työn laji: Lopputyö
Sivumäärä: 83

Tiivistelmä:

Lopputyöni koostuu valokuvanäyttelystä sekä kirjallisesta osasta.
Valon äärellä -näyttely oli Kaapelitehtaan Valssaamossa 28.7.-8.8.2004. Omassa näyttelykokonaisuudessani esittelin valokuvia Pohjois-Norjasta Vadsøn kaupungin alueelta. Näyttelyssä oli kolme teoskokonaisuutta; "Horisontti, maisemavalokuvasarja I-VII", "Muotokuvasarja I-VII" sekä "Taivaanranta".

Kirjallisessa osiossa käsittelen maisemaa ja kokemusta maisemasta. Kerron kokemuksiani maiseman kohtaamisesta ja sen valokuvaamisesta. Käyn läpi ajatuksia maisemasta ja luonnosta maastossa kävellen ja toisaalta etäältä katsellen, ts. kulkijana ja valokuvaajana.
Esitän mm. valokuvaaja Ansel Adamsin ajatuksia valokuvan tapahtumasta; valokuvan ottamisesta ja luomisesta.
Lisäksi pohdin valokuvauksen ja maalauksen mahdollisia yhteneväisyyksiä ja eroja välineen ja katsomisen tavan kautta. Löydän selityksiä ja taustaa tekemiselleni romantiikan ajan maisemamaalaustaiteesta ja esim. Caspar David Friedrichin teoksista. Esittelen taidehistorioitsija Hanna Johanssonin ajatuksia nykyvalokuvasta ja nykyvalokuvan maisemasta. Lopuksi kerron Valon äärellä -valokuvanäyttelyn synnystä ja toteutuksesta käytännössä.

Aineisto: Lopputyökirja, jossa kuvaosuus
Asiasanat: Pohjois-Norja, Jäämeri, maisema, maisematila, luonto, kokemus, haltioituminen, ihme, romantiikka, romanttinen maisemavalokuva, valokuva, valokuvataide, maalaus, maalaustaide, maalauksellinen valokuva
Säilytyspaikka: taideteollinen korkeakoulu
Salassapitoaika päättyy: