Osasto: valokuvataiteen osasto
Koulutusohjelma: taiteen maisteri
Tekijä: Itkonen, Tiina
Työn nimi: Avannaa - Pohjoinen
Työn laji: Lopputyö
Sivumäärä: 36

Tiivistelmä:

Olen tehnyt kolme kuvausmatkaa Thulen alueelle Luoteis-Grönlantiin, vuosina 1995, 1998 ja 2002. Luoteis-Grönlannissa asuu maailman pohjoisin kansa polaarieskimot. He saavat elantonsa metsästämällä merieläimiä kuten hylkeitä, mursuja ja valaita. Polaarieskimoita on yhdeksänsataa ja he asuvat viidessä kylässä. Olen viettänyt yhteensä neljä kuukautta näissä Luoteis-Grönlannin kylissä. Vuoden 1998 matkan kuvista olen valmistanut lopputyöni, joka sisältää valokuvanäyttelyn Avannaa - Pohjoinen ja lopputyöraportin.

Valokuvanäyttely Avannaa - Pohjoinen sisältää kaksikymmentäyksi kromogeenistä värivedosta polaarieskimoista ja maisemista Luoteis-Grönlannista. Näyttely oli ensimmäisen kerran esillä valokuvagalleria Hippolytessä tammikuussa 2000 ja on ollut sen jälkeen esillä erilaisissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Lopputyöraportissani kerron Grönlanti-projektistani, mistä se alkoi ja mihin se johti. Ensimmäinen kosketukseni Grönlantiin oli vuonna 1994 lukiessani tarinan Meren äidistä. Siitä alkoi pitkä ja kiemurainen tutkimusmatkani tähän pohjoiseen saareen ja sen kulttuuriin. Lähdin ensimmäisen kerran Grönlantiin puoleksitoista kuukaudeksi kesällä 1995, etsimään Meren äitiä. Päädyin polaarieskimoiden luokse, Luoteis-Grönlantiin. Polaarieskimoiden ystävällisyys, jäätiköiden hiljaisuus ja maiseman rauha saivat minut palaamaan polaarieskimoiden luokse syksyllä 1998. Lopputyöraportissa kerron kokemuksistani ja työskentelystäni Luoteis-Grönlannissa, Avannaa - Pohjoinen valokuvanäyttelyn kokoamisesta, polaarieskimoista, heidän kulttuuristaan ja maastaan.

Aineisto: lopputyöraportti, jossa liitteenä kuvat
Asiasanat: Grönlanti, Thule, eskimo, polaarieskimo, Meren äiti, Kuun henki, pohjoinen, arktinen, maisema
Säilytyspaikka: taik vto ja kirjasto
Salassapitoaika päättyy: