VOSSI, Leo Olavi

HAMLET - YKSITYISTILAISUUS

Lopputyö 12.04.1994

Lopputyö on kaksiosainen valokuvateos (c-tyypin värivalokuvavedoksia). Ensimmäisen osan muodostaa Teatterikorkeakoulun Hamlet näytelmän aulakuvat (ensi-ilta 23.11.93). Toinen osa on samoista kuvista photoshop- tietojenkäsittelyohjelmalla muokattu uusi alakuvasarja. Työn ideana on ollut jo ensimmäistä sarjaa editoidessa havainto siitä, kuinka oma esityksensä kuvaajan rakentama sarja on.

Toisessa osassa alkuasetelmasta (teatteridokumenteista) on haluttu etääntyä mahdollisimman kauas ja luoda lähes puhtaasti esteettinen kokonaisuus. Photoshop-ohjelman calculate operations-komennot (algoritmiikka) ovatkin häivyttäneet toivotulla tavalla suoran valokuvan jälkeä. Myös tietokoneohjelman duotone-väritykset ovat mahdollistaneet poikkeavan värityksen.

1. osan näyttämötaltioinnit kuvattiin mustavalkoisena Mamiya 6:lla ja värinä (negatiivi) kinokalustolla. Vedoksissa ei pyritty värikuvien kohdalla luonnollisiin väreihin, vaan suodatuksia muutettiin huomattavasti "oikean" tunnelman aikaansaamiseksi.

2. osassa mustavalkokuviin sovellettiin Kai Krausen America Onlinessa julkaisemia kuvankäsittelyohjeita. Omaa lopputyössä on lähinnä viivapiirrosmerkkien soveltaminen sävykuviin. Perusideana menetelmässä on, että alkuperäiskuvaa "blurrataan" ja siirretään paikaltaan ensin toiseen sitten päinvastaiseen suuntaan. Työpöydällä olevia versioita yhdistetään keskenään eri järjestyksessä (blend, multiply jne.) sekä positiiveina että negatiiveina. Yhdistelmästä riippuen yhdestä kuvasta on siis mahdollista tuottaa lukemattomia "mutantteja". Myös Hamlet- yksityistilaisuutena 2. osassa on mukana muutama kuvavariaatio. Käytetyt tekstit ovat lainauksia Veijo Meren Hamlet-suomennoksesta ja ovat satunnaisesti valittuja.

AINEISTO: Hamlet/Kino Helsinki-aulakuvat (29 kpl mv- ja c-tyypin värivalokuvia) Hamlet yksityistilaisuus/postuumit aulakuvat (22 kpl tietokonekuvista vedostettuja c-tyypin värivalokuvia) SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto