TUOMAINEN, Ulrika

"MAMIT"

Lopputyö 9. 3. 1993

Lopputyöni koostuu tutkimusosasta sekä äitiysvaatemalliston suunnittelusta.

Tutkimusosaan kuuluu katsaus äitiysvaatteen historiaan Doretta Davanzo Polin kirjoittaman Maternity Fashion -kirjan pohjalta. Äitien mielipiteitä ja toivomuksia äitiysvaatteista olen selvittänyt haastattelukaavakkeen avulla (48 kpl). Myös nykyisten äitiysvaatteiden mallillisia ratkaisuja on tarkasteltu. Raskautta on käsitelty fyysiseltä ja psyykkiseltä kannalta.

Suunnittelun lähtökohtana oli löytää uusia menetelmiä äitiysvaatteiden ongelmien ratkaisemi- seksi. Raskaana olevat nuoret naiset eivät halua ostaa eivätkä käyttää vaatteita, jotka näyttävät "äitiysvaatteilta", he haluavat myös raskausaikana pukeutua mahdollisimman normaalisti ja muodikkaasti. Äitiysvaatteita pidetään myös liian kalliina niiden lyhyen käyttöiän takia.

Mallistoni tehtiin yhteistyössä Finnwear Oy:n kanssa. Kaikki mallit ovat sellaisia, että niitä voi käyttää yhtä hyvin raskauden aikana kuin sen jälkeen. Todella venyvän neulosmateriaalin ansiosta vaatteisiin ei ole juuri jouduttu tekemään erityismitoituksia vatsaa varten. Mallisto koostuu kahden tyyppisistä vaatteista: paljastavan tiukoista sekä väljähköistä, vatsaa korostamattomista. Malliston tuotteet on esitelty kirjassani piiroksin ja valokuvin.

Mielestäni joustava materiaali toimii hyvin äitiysvaatteissa ja suhteuttaa ne nykymuotiin.

AINEISTO: kirjallinen tutkielma n. 60 s. ja vaatemallisto
ASIASANAT: mallistot, raskauden ajan vaatetus, vaatetussuunnittelu, vaatteet, äitiysvaatteet
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto ja Vaatetussuunnittelun laitos