VATANEN, Jouko

UNIAJAT

Lopputyö 3.1994

Lopputyöni on sarja maalauksia. Lähestyn maalauksillani sisäisen maailman kuvaamista, värien ja pelkistetyn muodon avulla. Viittaan sisäiseen maailmaan, jota ei voi sanallisesti ilmaista. Sisäistä maailmaa ei voi kuvata suoraan, siinä ei ole sanoja, sitä ei näy, siinä ei ole värejä tai muotoja, mutta se ilmenee epäsuorasti tunnelmana, hiljaisuutena. Voisi ajatella, että maalaukseni ovat pieniä osia, värinäytteitä suuren luolan seinästä. Ne ovat myös mielen tiloja.

Jotta asia ei mutkistuisi, vältän teorioiden rakentamista ja kirjallisuuskatsauksia. Katsoja saa kohdata maalaukset sellaisinaan. Niistä ei tarvitse pitää tai ei- pitää. Riittää kun katsoja suuntautuu teoksiin päin. Jos jotakin välittyy tai tapahtuu, se riittää.

Pyrin maalaamaan tyhjällä mielellä, jolloin työskentely on intuitiivista, prosessi muovaa syntyvän kokonaisuuden. Maalaamiseni on suuntautumista kohti maalauspohjaa. Olen matka värien ja maalauspohjan välillä. Tietoisesti pyrin sarjallisuuteen ja kokonaisilmeen saavuttamiseen, joka vastaisi mielen tiloja ja tunnelmia, joita ei voi tietoisesti, pelkällä järjellä, ilmaista.

Olen maalannut näitä teoksia keväästä -93 alkaen, jatkuen kesän yli. Lopputyöni on suora jatko syventymiskohteelle "Ihminen". Opettajina toimivat Elsa Ytti ja Ipi Kärki, joiden kritiikistä olen erittäin kiitollinen.

Raportoin kirjallisen työskentelyprosessiani ja maalausten valmistumiseen johtavia tunnelmia ja tapahtumia. Kuvailen maalausprosessia melko laajasti, mutta en selitä maalauksiani. Se ei olisi mielekästä. Absoluuttista ei voi selittää eikä saavuttaa. Konkreettiset ilmiöt ovat olleet henkisen työni edellytyksiä. Painovoima ja värit ovat tärkeitä. Maalaustekniikka on munatempera ja menetelmänä värien valuttaminen. Sarjaan kuuluvia teoksia on yhteensä 21, joista oli kuusi Cafe Nordiassa (helmikuu -94). Toinen näyttely Galleria Atskissa, avajaiset 18.3.94. Avajaisissa improvisoi maalausten innoittamana viisihenkinen fuusiojazz- orkesteri, johtajana Jorma Tapio.

AINEISTO: Raportti 19 s., Kuva-albumi
ASIASANAT: Maalaus, mielentila, maalausprosessi, mieli
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto