VIRTANEN, Petri

MURTUNUT KABINETTI

Lopputyö syksy 1993

Lopputyöni Murtunut kabinetti koostuu 12:sta 50 x 60 cm:n värivalokuvasta ja kahdeksasta piirustuksesta, joiden koko vaihtelee 20 - 50 cm:n välillä. Kuvien aiheet ovat paljolti kauhu, fantasia ja science fiction -pohjaisia. Niissä on kosolti kauhua ja mustaa huumoria. Henkilöt ovat hyvin ekspressiivisissä tilanteissa, ratkaisun hetkien kynnyksellä.

Valokuvat ovat kuin stillkuvia elokuvasta, jota katsoja itse saa keksiä ja tulkita. Valokuvat ovat lavastettuja ja niissä on käytetty maskeeraajaa. Jatkan niissä ekspressiivisten asentojen ja kuvakulmien kokeilua. Valokuvien tyyli sai alkunsa toisen vuosikurssin kontaktikuvauskurssilla, jota veti Stefan Bremer.

Piirrokset ovat sarjakuvamaisia, mutta niissä kuten valokuvissakin musta huumori ja ahdistus paiskaavat kättä. Ne ovat automaattista piirustusta, tussikynä on aloittanut kuvan tietämättä, mikä on lopputulos. Jotkut kuvat pohjautuvat pieniin sketseihin, joita olen piirrellyt ajatuksissani. Piirustukset ovat voimakkaasti tyyliteltyjä ja tehty ilman luonnostelua, suoraan paperille.

Kuvat yhdessä muodostivat näyttelyn, joka oli esillä Vanhan galleriassa. Kuvat valaistiin hämärän läpi kohdevalaisimin.

AINEISTO: 12 kpl 50 x 60 cm värikuvaa, 8 erikok. piirrosta, lopputyöraportti
ASIASANAT: kauhu, kauhuelokuva, musta huumori, sarjakuva
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Valokuvataiteen laitos, tekijä