SEPPO, Sanni

MINUN AFRIKKANI - RASISMIN NOUSU JA TUHO

Lopputyö

Lopputyöni on valokuvanäyttely, joka koostuu värivalokuvista ja teksteistä. Materiaali on kuvattu Itä-Afrikassa, Keniassa ja Tansaniassa.

Lähdin Afrikan matkalleni innokkaana kohtaamaan vieraan kulttuurin. Perillä huomasin, miten harhaanjohtavia kuvitelmani ovat olleet. Niitä on sävyttänyt ihailuni Afrikkalaista musiikkia ja kuvataiteita kohtaan. Kolonialismi on jättänyt Afrikkaan syvän leiman. Afrikkalaisille oli paljon ennen tuloani määritelty, millainen olen. Edustin hallitsevaa rotua, rahaa ja valtaa, mahdollisuutta vaikuttaa elämän kulkuun. Koin mielistelyä ja halveksuntaa ja yritykseni tutustua ihmisiin osoittautui hyvin vaikeaksi. Ulkopuolisuuden tunne puolestaan synnytti pelkoja ja epäluuloa ja sai eristäytymään valkoisten maailmaan, jonka mielipiteissä heijastuivat rasistiset asenteet. Samanlaisia asenteita löysin itsessänikin. Ihmettelin syvää kuilua ajatusmaailmoiden välillä.

Lopulta löysin ihmisiä, joihin ystävystyin. He alkoivat murtaa ennakkoluulojani. Ymmärsin, kuinka vaikeata kulttuurien kohtaaminen voi olla. Maailmaa katsoo väistämättä oman arvo- maailmansa sävyttämänä. Mutta erilaisen ajatusmaailman ymmärtäminen on rikas kokemus: se opettaa kyseenalaistamaan itsestäänselvyyksiä, muuttamaan asenteitaan ja avartamaan maailmankuvaa. Näyttely kertoo tuosta prosessista, kuinka rasistiset asenteet muodostuvat ja kuinka niistä voi kasvaa irti. Tästä myös näyttelyn nimi, Minun Afrikkani - rasismin nousu ja tuho.

Kuvaustilanteisiin liittyviä ongelmia oli monenlaisia. Koko ajan liikkuessani olin uteliaiden tarkkailun kohteena. Kameraa vastassa saattoi olla pelko siitä, että se varastaa sielun. Suurimpana ongelmana pidin kuitenkin tietämättömyyttäni ja välimatkaa ympäröivään maailmaan.

AINEISTO: kiertonäyttelykokonaisuus rasistisista asenteista
ASIASANAT: Afrikka, kulttuurien kohtaaminen, rasismi
SÄILYTYSPAIKKA: Valokuvataiteen museo