PAAKKUNAINEN, Ulla

GRASS

Lopputyö

Lopputyöni on valokuvanäyttely GRASS. Sen lähtökohtana ovat luonnosta kerätyt kasvit. Kuvakieleni pelkistymisen myötä tärkeimmäksi yksittäiseksi teemaksi on noussut ruohonkorsi.

Koska negatiivia ei ole, lopullinen kuva syntyy pimiössä suodatuksia ja valotuksia muuttamalla. Prässätyt kasvit laitan negatiivinpitimeen ja kuvasommittelu tapahtuu siirtelemällä kasveja negatiivilasien välissä. Saatu kuva on siis fotogrammi.

Mahdollisten värien määrä on rajaton. Näkemystä vastaava kuva-aiheen ja värin yhteys löytyy siten tässä prosessissa. Sadoista koevedoksista olen valinnut näyttelyyn seitsemän kuvaa. Nämä originaalit on suurennettu haluttuun, lopulliseen näyttelymuotoonsa ulkopuolisessa ammattilaboratoriossa. Samoin ne on pohjustettu laminoitu ja kehystetty.

Näyttely pidettiin ZOO-Galleriassa Helsingissä 26. 3. - 18. 4. 1993. Värivalokuvateoksiaia oli yhteensä seitsemän: 4 kpl n. 180 x 140 cm, 1 kpl n. 70 x 100 cm, 1 kpl n. 20 x 70 cm, 9 kpl n. 30 x 15 cm (yksi teos). Kuvat oli vedostettu Kodak väripaperille RA-4 prosessille.

AINEISTO: seitsemän värivalokuvaa ja kirjallinen raportti
ASIASANAT: kasvit, valokuvanäyttely
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Valokuvataiteen laitos