LÄHTEENMÄKI, Ulla-Maija

LÄHEISIÄ

Lopputyö kevät 1993

Lopputyöni muodostuu näyttelystä galleria Finnfotossa 7. 4. - 9. 5. 1993, käsinsidotusta perhealbumista ja henkilökohtaisiin päiväkirjamerkintöihin pohjautuvasta kirjallisesta osasta.

Valokuvani ovat dokumentti viisilapsisen suomalaisperheen siteistä, minun lapsuuteni perheestä. Kuvissani ovat mukana myös veljieni viisi lasta. Kuvat on otettu vuoden aikana. Läsnä ovat kuolema, rakkaus, läheisyys.

Luotan valokuvan perinteiseen tallentamisen kykyyn. Todellisuus on minulle tarua ihmeelli- sempää. Kuvaan muistaakseni; kuvaan, jotta en unohtaisi. Yhteiset kokemukset läheisten kanssa ovat tärkeä side välillämme. Käytän kuvatessani muistin voimaa, mutta myös kuvat ovat osa muistiani.

Kuvani ovat enemmän henkilökuvia kuin tilannekuvia. Kuvattu hetki on silmänräpäys. Ku- vattujen kasvoissa näkyvät ajan jäljet. Mietin ajan kulkua. En voi olla tunnustamatta lapsuuteni merkitystä. Jopa tapani kuvata pohjautuu lapsuuteni valokuvaushetkiin, jolloin vanhemmat sisarukseni ottivat kuvia. Asetuimme kuvaan ja kuvaaja ohjasi kuvattaviaan. Nyt toimin samoin kuin isosiskoni ja -veljeni kaksikymmentä vuotta sitten.

Olen omistanut lopputyöni perheelleni, se on rakkaudentunnustukseni sille. Näyttelyn nimi on LÄHEISIÄ. Esillä on 35 n. 24x30 cm ja neljä n. 100x90 cm kokoista mustavalkoista valokuvaa. Perhealbumiin on liimattu 61 10x9 cm kokoista mustavalkoista valokuvaa. Näyttelyn valokuvat sisältyvät perhealbumiin.

Kirjallinen osuus sisältää päiväkirjamerkintöjä vuodesta 1989 vuoteen 1993 sekä värivaloko- pioita lapsuuteni kuvista sekä joistakin kuvaamistani sanomalehtikuvista.

AINEISTO: näyttely, perhealbumi, kirjallinen osa
ASIASANAT: dokumentti, perhe
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Valokuvataiteen laitos, perhealbumi tekijällä