HELARIUTTA, Matti, LEHTOLA, Jouko

SIIVET

Lopputyö 28. 1. 1993

Siivet on 45-minuuttinen multivisio. Se on ohjelmoitu 8:lle diaprojektorille, videonauhurille ja kolmelle 8 mm filmiprojektorille. Pääteemana ovat unelmat ja niiden säilyttämisen vaikeus.

Teimme aluksi käsikirjoituksen, jotta saisimme tarinan viitoitettua itsellemme ja koska halusimme tehdä selvästi juonellisen tarinan. Sen päähenkilö on enkelisiipinen poika, joka saapuu kaupunkiin ja yrittää sopeutua vallitseviin normeihin. Halusimme kuvata aikaamme, jossa materia, työnteko ja ikuinen kiire ovat tehneet ihmisistä välinpitämättömiä ja ahdistuneita.

Kuvausmetodissa lähtökohtamme oli saada dokumentoitua rinnakkain fiktiivistä tarinaamme ja ympäröivää arkitodellisuutta ja ihmisiä. Kuvaustilanteet olivat usein julkista performancea, joissa päähenkilöä näyttelevä Petteri Kaukoranta päätti omalla toiminnallaan, mihin suuntaan asiat kehittyivät.

Esitysteknisesti halusimme kokeilla, miten kolme erilaista ilmaisuvälinettä voidaan yhdistää yhdeksi toimivaksi kokonaisuudeksi ohjelmamme puitteissa. Eri materiaaleja käyttämällä saimme myös kunkin välineen ominaispiirteitä esiin.

Mustavalkoiset diat ovat luonteeltaan romanttisia. Kuvat ovat täynnä selvästi erottuvia yksi- tyiskohtia. Diaosuudessa jokainen kuva voi olla uusi kohtaus tai tapahtuma. Video-osuus on hyvin kiinni reaaliajassa. Esitystekniikaltaan se on kylmä ja etäinen. Teimme tämän jakson musiikkivideomaiseksi. Käytimme kuvassa nopeita leikkauksia ja kiivasta rytmiä. Kaitafilmiosuus on luonteeltaan nostalginen ja dokumantaarinen. Kamera pysyy paikallaan ja kuvaa kahden ihmisen kasvoja, järvimaisemaa, vanhaa miestä polkemassa polkupyörällä.

Nämä erilaiset kuvalliset elementit olemme rytmittäneet kokonaisuudeksi musiikin, puheen ja efektiäänien avulla.

AINEISTO: multivisio, jossa kahdeksan dialipasta, VHS-videokasetti, kolme super 8 kaitafilmiä, c- kasetti, tietokoneohjelma ja kirjallinen osa 31 s.
ASIASANAT: diaohjelma, kaitafilmi, multivisio, unelmat, video
SÄILYTYSPAIKKA: Valokuvataiteen laitos