ERONEN, Päivi

YÖN SYLISSÄ

Lopputyö 11. 5. 1993

Yön sylissä on valokuvallinen kertomus yön tunnelmasta, joka välittyy minimalistisesti ihmiskasvojen kautta. Etsin tarinaa, jolla nämä kasvot yhdistäisin toisiinsa. Yritän puhua ilmeiden sanattomalla kielellä. Ihmettelen ja hämmennyn usein tavatessani uuden ihmisen - kuinka tuttu hän minulle saattaa olla ikäänkuin kohtaisin itseni hänessä ja toisaalta hän onkin niin vieras, käsittämätön, suljettu.

Kuuntelen yön retkillä mielelläni loputtomia elämäntarinoita: valetta vai totta on samantekevää, sillä elämä minullekin merkitsee vain absurdien tarinoiden yhdistelemistä. Mietin kuvissani ihmistä, olemassaoloa - yön vaikutusta ihmiseen. Mielestäni ihminen on yöllä tunteellisempi; avautuu helposti tarinatuulelle ja juopuu tainnuttaakseen todellisuuden pelon. Minä olen naisena kameran takana ja kameran edessä mies, joka kuvitteli kohtaavansa aivan muuta kuin lopulta kohtasikaan. Mies- naisasetelma on mielenkiintoinen ja yllättävä mielestäni, sillä naista ei näe, mutta hän on kuitenkin läsnä.

Keräilen sieltä täältä lyhyitä tarinoita, joskus hullunkurisen dramaattisia - niiden samojen ihmisten kertomuksia, joita olen kuvannut. Yhdistelemällä muotokuvat ja lyhyet tekstit rinnakkain, yritän ilmentää ajatuksiani elämän epäloogisuudesta, monista unelmista, joita arkipäivä alleen murskaa. Onko tulevaisuuttakaan - kuinka monen ymmärrys siihen kantaa. Valokuvien ja tekstien on tarkoitus olla vähäeleisiä. Sen mitä kasvot ilmaisevat niukkojen valojen muotoilemina ja muotokuvat vähien symbolien ympäröimänä, heidän pienet tarinansa - tulisi ilmaista voimakasta tunnelmaa yöstä: vapautumista juopumista ja unohdusta.

Kuvatessani istahdan tapaamieni ihmisten kanssa pitkän tuokion, usein puhumme paljon, enkä halua salata sitä ikuistettavaa hetkeä. En kuvaa ellei kuvauskohteeni sitä hyväksy. Yön syli on lempeä, jos sen kohtaa satunnaisesti kahden ihmisen välillä. Toivoisin, että valokuvani olisivat yleisiä ja silti intiimejä.

AINEISTO: mustavalkokuvia 15-20 kpl, kirjallinen osuus
ASIASANAT: elämäntapa, havainnointi, miehet, muotokuvat, mustavalkoinen valokuvaus, valokuvataide
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Valokuvataiteen laitos