KUVA, Rita

ROCKIN' BONES

Lopputyö kevät 1993

Lopputyöni oli Rockin' Bones niminen vaatenäytös 21. 12. 1989 ravintola Capitolissa Image- lehden juhlissa. Suunnittelin ja ompelin näytöstä varten asut viidelletoista valitsemalleni supermallille. Lopputyöni lähtökohtana oli halu suunnitella ja toteuttaa itsenäisesti ja omalla rahoituksella mahdollisimman monta rock-orientoitunutta asukokonaisuutta vaatenäytöstä varten.

Halusin tehdä visuaalisesti voimakkaan ja rehellisesti omannäköisen lopputyön teollisuuden ulkopuolella, jotta saisin vapaasti toteuttaa omia ideoitani ja keskittyä pukeutumisessa itseäni kiinnostaviin asioihin. Kokeilin lopputyössäni laajemmassa mittakaavassa minulle jo aikaisemmin tuttua käytettyjen nahkavaatteiden uudelleen käyttöä asujeni materiaaleiksi. Pyrin löytämään myös muita vanhoja, vanhanaikaisia ja halpoja mutta samalla mielenkiintoisia ja hauskoja materiaaleja, joita yhdistin nahan kanssa. Vanhat, vahvat materiaalit inspiroivat minua suunnittelussani enemmän kuin uudet materiaalit. Materiaalien lisäksi minua innostivat voimakkaat ja persoonalliset mallini, rock-musiikki, elokuvat, sadut ja koko eletty elämä.

Lopputyöni kirjallisessa osuudessa selvitän, miksi minulle oli tärkeää ja välttämätöntä tehdä työni yksin muodin, tyylien, trendien ja määräyksien ulkopuolella ja miten käytännössä toteutin työn. Kerron valitsemistani materiaaleista, malleista ja asioista, jotka inspiroivat suunnitteluani ja toteutusta.

Näytöspaikka oli yhtä tärkeä kuin mallini ja asuni ja halusin näytöksen tapahtuvan koulun ulkopuolella. Näytöksessä annoin mallieni esitellä asut haluamallaan tavalla ja näytös muuttui happeningiksi. Näytösvaattet olivat varsinaisen loppunäytöksen jälkeen mukana kolmessa muussa tilaisuudessa keväällä 1990.

Poptaiteilija Andy Warhol on yksi elämääni ja työhöni voimakkaasti vaikuttaneista taiteilijoista ja kerron hänen elämästään ja asioista, jotka siinä ovat kiinnostaneet.

Bad taste on aina viehättänyt minua ja käytin mauttomuutta tehokeinona myös lopputyössäni. Pohdiskelin syitä miksi rakastan mauttomuuksia pukeutumisessa ja lopuksi haastattelin Dekadenz- kaupan omistajaa Ville Nisosta.

AINEISTO: kaksi A-3 kansiota, jotka sisältävät kirjallisen osuuden, suunnittelu-, malli-, ja näytöskuvia ja materiaalinäytteet
ASIASANAT: malli, näytös, vaatetussuunnittelu, vanhasta uutta, Andy Warhol
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen laitos