VAINIO, Johanna

ROSVON TASKU -TANSSITEOKSEN VISUAALINEN SUUNNITTELU

Lopputyö

Lopputyökseni olen tehnyt turkulaiselle tanssiteatteri Aurinkobaletille visuaalisen suunnittelun lastenteokseen Rosvon tasku. Työhön kuului pukusuunnittelu, lavastus ja painotöiden graafinen suunnittelu sekä tähän kaikkeen liittyvä kirjallinen osuus. Käsikirjoituksen teokseen on tehnyt Sami Parkkinen ja koreografian Raija Lehmussaari. Musiikki koostui eri säveltäjien sävellyksistä.

Teoksessa liikutaan kahdessa eri mittakaavassa: ihmisten ja rosvon taskun maailmassa. Tämä muodostui lavastuksen oleellisimmaksi ongelmaksi. Kuinka saada katsojalle selväksi siirtyminen mittakaavasta toiseen. Lavastuksen tuli olla myös kannettava, koska aurinkobaletti on myös kiertueteatteri. Pukusuunnittelun kannalta haastavinta oli saada kuusi tanssijaa vetämään kahtakymmentä roolia. Yhdellä tanssijalla saattoi olla neljä roolia. Näin ollen nopeat vaihdot asettivat tiettyjä edellytyksiä pukuja suunniteltaessa. Piti saada myös eri roolihahmot erottumaan toisistaan, vaikka tanssija on sama. Maskeerausta ei käytetty, koska vaihdot olivat niin nopeita ettei aika olisi riittänyt.

Julisteen suunnittelin palvelemaan sekä Lasten kulttuuriviikkoja että Aurinkobaletin esitystä. Siitä painettiin kaksi versiota eri teksteillä. Samaa kuvaa käytettiin myös käsiohjelmassa. Toiselle puolelle vain painettiin tarvittavat tiedot. Kuvituksessa käytin sekatekniikkaa ja käsiohjelman taiton ja julisteentekstit suunnittelin tietokoneavusteisesti.

AINEISTO: Raportti työnkulusta analyyseineen 60 s., julisteet ja käsiohjelma, dia-kuvia ASIASANAT: teatteripukusuunnittelu ja lavastus, tanssi
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto