ILONEN, Petra

LASKOSTETTU KANGASTUS

Lopputyö

Laskostettu kangastus on matka New Delhin pukumaailmaan; se on suunnittelijan näkökulma suurkaupungin pukeutumistapoihin. New Delhissä kohtaavat perinteet ja länsimaisuus, jotka kietoutuvat toisiinsa kadun kulkijan vaateparressa.

Intialainen vaate on käynyt läpi viisituhatvuotisen metamorfoosin. Nykyaikaa leimaa länsimuoti, mutta intialainen identiteetti elää laskostetuissa kankaissa. Lopputyöhön on valokuvin dokumentoitu ihmisiä perinteisissä puvuissaan sekä satunnaisia kadunkulkijoita, jotka antavat käsityksen tämän hetken delhiläisten pukeutumisesta. Lopputyössä otetaan vertailukohdaksi helsinkiläisten pukeutumisen ominaispiirteet ja samalla vedetään linkki historiaan, 1700-luvun Ruotsi-Suomeen, jolloin Itä-Intian kauppaseura toi intialaisia kankaita myös pohjolaan.

Lopputyön päättää oma luomus - naisten talvitakki, joka muodoltaan heijastaa myöhäisbarokin esteettistä kieltä. Se on patsaanomainen takki, joka on valmistettu intialaisesta puuvillasta, jota markkinoidaan huonekalukankaana.

AINEISTO: teksti 58 s. laserkopioita valokuvista 29 kpl
ASIASANAT: Intia, kansanperinne, perinne, pukeutuminen, vaatteet