Pvm:07.07.1998

Osasto: Taideosasto

Koulutusohjelma: Pallas

Tekijä: Isohanni Tuula

Työn nimi: Toinen paikka - taidepuisto Arabianrantaan

Lopputyö perustuu analyysiin uusista kaupunkipuistoista, jotka ovat syntyneet entisten satama- ja teollisuusalueiden paikoille kaupunkien keskustojen tuntumaan. Analyysi sisältää katsauksen puistojen historiaan ja värinkäytön kehitykseen. Esimerkkeinä uudentyyppisistä puistoista, joiden konsepteina ovat esim. väri ja taide, ovat pariisilaiset La Villette ja Parc Citroen-Cevennes sekä barcelonalaiset Parc de 1'Espanya lndustrial, Placa dels Paisos Catalans ja Placa de la Palmera. Värin ja taiteen kokeminen kaupunkipuistossa voikin tuoda uudenlaisen yhteyden luontoon.

Arabianrannan ominaisuudet: villi ja karu luonto, asema luonnonsuojelualueen vieressä, tuotantolaitosten ja taidekoulujen arkiympäristö yhdessä historiallisten elementtien kanssa luovat alueelle ainutlaatuisen emotionaalisen tiiviyden, joka tulisi näkyä myös ulkotilojen käytössä. Siksi lopputyö sisältää konseptin taidepuistosta tälle alueelle. Taidepuisto muodostuu paikkojen verkostosta. Eri palkoilla on erilaiset identiteetit, ne kertovat tarinoita paikan historiasta tai tunnelmasta. Jotkut paikat ovat ihmisten kohtaamisia ja aktiviteetteja varten: Kumtähden kenttä, Raatihuoneentori, Avenue, vihersolut, väliaikainen asfalttipuisto taideteoksineen jne. Toiset tukevat luonnon kohtaamiseen liittyvää hiljentymistä ja meditaatiota: intiaanipolku, hautausmaa, pellavapelto, tuoksuvat kukkakentät jne. Kaikkien paikkojen perustana on alkuperäisen luonnon ja paikan ainutkertaisuuden huomioiminen ja korostaminen.

The study is based on analysis of today's urban parks in deserted industrial areas. These parks are often examples of use of untraditional elements (e.g. colours and art) instead of nature only. The second part ot the study presents the concept of an art park in the Arabianranta district with a spatial network of different identities and stories.