Pvm: 7.11.1996
Osasto: Tuote- ja ympäristösuunnittelun osasto
Laitos: Teollisen muotoilun laitos
Tekijä: Sara Siren
Työn nimi: Asunnon oleskelutilojen valaistus ja valaisinsarja

Lopputyö perehtyy asunnon oleskelutilojen valaistukseen ja valaistustekniikkaan. Lisäksi siihen liittyy kolmen asuntovalaisimen suunnitteluprojekti.

Lopputyön tutkielmaosuus perehtyy perusteellisesti valaisin- ja valaistussuunnittelijalle tärkeään ja oleelliseen perustietoon. Tutkielmassa perehdytään valon ominaisuuksiin, näkemisen perusasioihin, värioppiin valonlähteiden osalta, valaistustekniikan perussuureisiin, säteilysuureisiin ja optiikkaan sekä valonhallintaan. Tutkielmaosassa käsitellään myös valontuotto ja erilaiset lampputyypit etenkin asuntovalaistukseen soveltuvien lamppujen perusominaisuuksien osalta.

Tutkielma käsittelee myös valaistuksen taloudellisuutta, asunnon valaistuksen suunnittelua, tulevaisuuden valaistusratkaisuja- ja valaistuksen terveydellisia vaatimuksia.

Lisäksi tutkielmaosassa on laaja lähdeluettelo, josta löytää tarkempaa tietoa erikoisalueilta. Tutkielmaosa on eräänlainen suunnittelijan peruspaketti, jossa on yksiin kansiin koottuna- perustieto valaistus ja valaisinsuunnitteluun ryhtyvälle suunnittelijalle. Lopputyön toinen osa on kolmen asuntovalaisimen suunnitteluprojekti. Työ koostuu lopputyöraportista, jossa käsitellaan työn kulku luonnoksista prototyyppeihin. Valaisinsarjaan kuuluu lattiavalaisin, riippuva kattovalaisin ja pöytävalaisin. Valaisimissa on käytetty loisteputkia ja ns. PL-lamppuja. Tämä valittu tekniikka perustuu tutkielmaosassa tehdyille johtopäätöksille. Oleellisena osana ko. valaisinsarjaa on valittu varjostinmateriaali, lentokonevaneri, joka on 0,4 mm paksua koivuvaneria. Lentokonevanerin käyttö loisteputkivalaisimissa on uusi tapa käyttää puuta valaisimen varjostinmateriaalina. Lisäksi lopputyöta valmistellessa tuli esiin useita erilaisia uusia tapoja lentokonevanerin käsittelyssa ja muotoon saattamisessa. Lopputyön jatkeena onkin kehittymässä uusi valaisinsarja, joka käsittää useita tuotteita.

Lopputyön tutkielmaosa käsittelee asuntovalaistuksen perusasioita tarjoten mahdollisuuden punnita eri vaihtoehtoja keskenään ja valita kohteeseen parhaiten sopiva vaihtoehto. Työn suunnitteluprojekti osa esittelee suomalaisen puun käyttöä nykytekniikalla valmistetuissa kolmessa valaisimissa ja myös tapaa käsitella 0,4 mm paksua vaneria teollisessa tuotannossa hyvin kevein ja vähän työvaiheita vaativin metodein.

Aineisto: Lopputyöraportti Tutkielma: Asunnon oleskelutilojen valaistus, Valaistustekniikka
Prototyypit: Lattiavalaisin, pöytävalaisin, kattovalaisin
Sivumäärä: 16 + 87
Asiasanat: Valaistustekniikka, valaistus, asuntovalaistus, valovalaisimet, loisteputket, PL-lamput, vaneri
Säilytyspaikka: Taik:n kirjasto, teollisen muotoilun laitos