Pvm: 28.4.96
Osasto: TMO
Laitos: Teollinen muotoilu
Tekijä: Mari Rauvanlahti
Työn nimi: Case Finnair, Lahja- ja myyntipakkausten suunnittelu
Työn laji: Lopputyö

Lopputyöni tavoitteena oli suunnitella Finnairin myyntiartikkeleiden ja lahjatavaroiden pakkauksille yhtenäinen ilme, joka samalla tukee Finnairin yrityskuvaa. Tällä hetkellä pakkaukset tukevat huonosti Finnairin visuaalista ilmettä.

Pakattavia tuotteita olen tarkastellut kahtena erillisenä ryhmänä: Finnair-logolla varustetut tuotteet sekä ulkopuoliset myyntiartikkelit (hajuvedet, viinat yms.) Myyntiartikkeleita, joissa on Finnairin logo, on kolme: MD- 11 pienoismalli, Pandan suklaarasia la pelikortit. Näille olen suunnitellut alumiinilevystä stanssaamalia valmistettavat rasiat. Alumiini materiaalina ja siihen stanssattavat urat luovat pakkauksille lentokonemaista tunnelmaa.

Ulkopuoliset myyntiartikkelit pakataan muovikassiin. Olen suunnitellut omat kassit lentokoneeseen la kentälle. Kassit eroavat toisistaan logon ja värityksen kautta, perusgrafiikka on sama. Lentokoneessa väritys on sini-valkoinen ja maassa sini-keltainen. Muovikasseja on kaikkiaan kolmea eri kokoa. Paksuudeltaan ne ovat normaalia kauppakassia hieman paksumpaa muovia. Valitsemalla paksumman materiaalin, toivon asiakkaan kdyttävän kassia useamman kerran. Näin Finnair näkyisi katukuvassa pidempään. Graafisen ilmeen perustana ovat selkeät ja yksinkertaiset väripinnat; yritystunnuksen lentokone lentää öisellä taivaalla jättäen jäljen taakseen.

Lahjapakkaussuunnitelmani perusajatuksena on ettei lahjaa pakattaisi moneen kertaan. Lahjapakkaus toimii itse kantovälineenä. Pakkaus koostuu erillisestä alumiinisesta kahvaosasta ja pellavaisesta kassista. Kahvan kaksi erillistä osaa lukittuvat kassiin kiertoliikkeellä ( 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden). Kiertoliike myös vastaavasti avaa kahvan.

Finnairin yritykuvan avainsanoja ovat mielestäni tyylikäs ja luotettava. Näitä adjektiiveja olen pakkaussuunnittelussani noudattanut. Yhdenmukaisuutta olen hakenut värityksen ja materiaalien yhtenäistämisellä Olen suunnitelmissani etsinyt kestäviä ratkaisuja. Alumiini materiaalina luo pakkauksiin sopivan yhdistelmän tyylikkyyttä ja kestävyyttä ja samalla selkeän viittauksen lentokoneisiin.

Aineisto: Lopputyöraportti, protomalli lahjapakkauksesta
Asiasonat: Pakkaussuunnittelu, yrityskuva