LINDQVIST, Ylva

HEXAGON - glasmodul

Slutarbete 15. 4. 1993

Slutarbetet består av hexagonala glastegel för inrednig.

Ett bisting och livet kan vara förbi. Jag vaknar upp i verkligheten, står öga mot öga med döden. Rädslan griper mig först långt efteråt, först när jag inser hotet, hotet som varar så länge sommaren är. Händelsen öppnar mina sinnen för svar. Jag lever, men jag söker livet.

Hexagonen, mina tankar förs till bikupans cell, kammaren som föder hotet. Den blir för mig förgänglighetens självskrivna symbol. Jag såg den inte tidigare, men när jag väl uppteckt den, stöter jag på den överallt, i djurvärlden, bland växter, i mineraler och textiler, som golvklinker, ja t.o.m. inom musiken. Jag dyker in i en värld som fascinerar, jag är på upptäcktsfärd. Hexagonen lockar i all sin enkelhet, den förbluffar i genialitet och självklarhet. Den förkunnar lungt och tryggt om livet som fanns där förrän jag upptäckte det. Den blir min drivande inspirationskälla. Det som är mystiskt, blir självklart när man förstår. Jag lär och förstår med min förmåga. Jag frågar och får svar.

Det är strukturens skönhet som får mig att låna naturens design. Andra egenskaper möter jag på vägen. Hexagonala glasmoduler, med stram kontur, alla centrifugerade i samma form. Tekniken ger vart och ett tegel en unik inre variation, rytm, där färgen växlar och lever. På ytan etsade fragment. Här möts inredning och glas.

MATERIAL: hexagonala glasmoduler för inrädning, skriftlig del samt diaseria
ÄMNESORD: hexagon, modul
FÖRVARAS: Konstindustriella högskolans bibliotek och institution för inredningsarkitektur och möbeldesign