Pvm: 18.03.1999

Osasto: Taidekasvatuksen osasto

Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetus

Tekijä: Saari Juha Pentti Antero

Työn nimi: Kädet -havaintoja hominideista

Olen kuvannut suuren joukon ystävieni, sukulaisteni ja ty6tovereideni käsiä. Kuvaustilanteeseen olin varustautunut vain kameralla ja mustalla kankaalla, jonka saatoin levittää pöydälle ja pyytää henkilöä asettamaan kätensä kuvattavakseni. Kuvat on otettu aina siellä, missä olen kohteeni tavoittanut kotien keittiöissä, kahviloissa, työpaikoilla. Kuvat on kuvattu vallitsevassa valossa, liman lisävaloja, mikä aiheuttaa laadun epätasaisuutta. Halusin kuitenkin toimia nopeasti ja välttää Illan tarkkojen ohjeiden antamista kuvaustilanteessa, jotta kuvattavien henkilöiden reaktiot olisivat aitoja. Yksi ajatus kuvia tarkasteltaessa on, että käden asennoista näkyy myös kuvattavan suhde minuun, kuvaajaan. Onko käsien asento rauhallinen, vastaanottava, torjuva, ehkä joku esiintyy hieman. Näyttelyvieras joutuu näin tavallaan minun asemaani suhteessaan kuvaamani henkilöihin.

Valokuvat ystävieni, sukulaisten ja työtovereiden käsistä ovat muotokuvia. Eletty elämä, kuluneet vuodet ja tehdyt työ ovat jättäneet jälkensä jokaisen käsiin. Raskas työ on uurtanut jonkun sormet koukkuisiksi ja ryppyisiksi, toinen on taas selvinnyt vähemmällä ja vanhatkin kädet ovat pehmeät ja siloiset. lasten kädet vasta odottavat tulevia haasteitaan. Riisumalla yksilöllisyyden minimiin, vakioimalla kuvaustilanteen sekä kuvien käsittelytavan, pienet erot käsien ja henkilöiden välillä aikovat erottua selkeämmin. Keskenään melkein samanlaisista kuvista katsoja aikaa löytää eroavaisuuksia, persoonallisia piirteitä.

Kädet ovat vapaammat tulkinnoille kuin kasvot. Kasvoista olomme oppineet tekemään nopean ikonografisen analyysin, joka ohjaa havaintoamme. Kädet ovat aktiivisemmat, moniselitteisemmät. Niistä välittyy kuvatun henkilön persoona ja voimakas läsnäolo.

Teknisesti kuvia ei ole toteutettu perinteisellä pimíötekniikalla. Olen skannannut kuvaamani negatiivit filmi-diaskannerilla tietokoneelle, jolla olen kuvankäsittelyohjelmaa käyttäen käsitellyt kuvat. Nähtävillä olevat lopputulokset eivät nekään ole syntyneet valokuvauspaperia valottamalla, vaan mustesuihkutulostimella printtaamalla. Halusin kokeilla uutta tekniikkaa perinteisen valokuvanäyttelyn toteuttamiseen.

Lopputyöni Produktio-osa oli näyttely Kädet - havaintoja hominideista Galleria Laterna Magicassa Helsingissä 17.11.-5.12.1998. Tässä kirjallisessa osuudessa kerron näyttelyn synnystä ja siihen johtaneista vaiheista sekä lyhyesti käden toiminnasta ja sen merkityksestä meille hominideille.

 

Aineisto: Kirjallinen osuus

Asiasanat: kädet, käsi, hominidi, ote, vastaote, tarkkuusote, voimaote, koukkuote, saksiote ,sormet