Pvm: 1999

Osasto: Taidekasvatuksen osasto

Koulutusohjelma: Kuvataideopetus

Tekijä: Iivonen Jenni

Työn nimi: Kaikki asiaan kuulumattomat asiat

 

Työ koostuu kahdesta osasta. Toinen osa on sarja pieniä maalauksia, jotka esitän lopputyöesittelytilaisuudessa (ja myöhemmin näyttelyssä Rikhardinkadun kirjastossa). Toinen osa on kirja nimeltä 'Kaikki asiaan kuulumattomat asiat' joka on myös osa taiteellista osuutta ja samalta raportti maalauksista.

Pienet maalaukset ovat 'taskuikoneita'. Taskuikoni on tulitikkulaatikon kokoinen, kirjan mallinen puusta tehty kaksiosainen esine, jonka kansien sisällä on kuva. Kannet ovat sidottu toisiinsa kluuttikankaalla. Taskuikonin idea on se, että sen sisällä oleva kuva on omistajansa henkilökohtainen, ja sitä pidetään mukana. Kerran kuvaa katsottuaan sen haltijan ei välttämättä edes enää katsoa sitä; hän tuntee kuvan. Tärkeää taskuikonissa on sen esinemäisyys ja kosketettavuus.

'Kaikki asiaan kuuluvat asiat' koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa on kuvaus taskuikonien tekemistilanteesta. Siinä kerrotaan taskuikonin tekemisen taustalla olevista ajatuksista. Toinen osa on kuvan kehityskertomus eli kertomus siitä, miten päädyin tekemään tulitikkulaatikon kokoisia kuvia ja mitkä muut kuvani ovat taskuikonin sukulaisia.

 

Aineisto: Kirja 87 s.

Asiasanat: ikoni, piirustus, animaatio, kollaasi, kirja