Pvm: 20.10.1998

Osasto: Taidekasvatuksen osasto

Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetus

Tekijä: Ouri Piia

Työn nimi: Sukellus

 

 

 

Taiteellinen lopputyöni on kaksiosainen. Lopputyöhön kuuluu galleria New Pagessa, Helsingissä 7. - 23.8.1998 pidetty Maisemia auringosta -näyttely sekä kirjallinen raportti, Sukellus.

Aloitin syyskuussa 1997 kirjoittaa päiväkirjaa. Kirjoitin joka perjantai kritiikiltä ajatuksiani ja tunteitani muistiin. Valitsin kuukausittain näkökulman, jonka avulla tarkastelin kirjoittamaani. Eri näkökulmien avulla poimin kerroksia teksteistäni ja nostin esiin teemoja. Teemat vastasivat työn edetessä syntyneisiin kysymyksiin ja porautuivat alusta lähtien maalaamisen kannalta tärkeisiin aiheisiin.

Etsin maalausteni aihetta ja omaa rooliani, identiteettiäni, kirjoittamalla Omakuva koskettamassa subjekti-minä-itse -problematiikkaa -tekstin. Kerron samalla päivän töistäni, päivittäisistä maalausirrotteluistani, joiden tehtävänä on saada alitajuntani liikkeelle ja maalaaminen aukeamaan. Lisäksi kerron omakuvistani, joiden avulla olen etsinyt keinoa kertoa tunteesta. Käsittelen Taidemaailmassa aktiivisesti mukana -teeman avulla kokemuksiani etsiä galleriaa, anoa apurahaa sekä löytää aikaa ja rauhaa taiteelliseen työskentelyyn. Nostan esiin karun todellisuuden. Elämäni kuvat ja mielikuvat -tekstissä puran omat taide-elämykseni sanoiksi ja Ohjaussuhteesta: Yrjänä ja minä -tekstissä kuvaan taidekritiikin jälkeisiä tuntemuksiani. Maalauksistani -tekstin kautta paljastan ajatuksiani valmiista maalauksesta ja värin voimasta sekä kerron öljyvärimaalaustekniikastani. Olen dokumentoinut maalausteni etenemistä vuoden ajan työhuoneellani ottamalla niistä diakuvia aina, kun en tiennyt, miten jalkaisin maalausta. Esittelen yhden maalauksen etenemisen viiden kuvan avulla Maalauksistani -teemassa. Viimeisenä teemana kirjallisessa osassa on Maisemia auringosta -debyyttinäyttelyni maalaukset.

Yksitoista teemaa muodostavat jokainen itsenäisen luvun Sukellus-raporttiin. Olen merkinnyt luvun alkuun ja johdantoon tekstin kirjoittamisajankohdan. Jokaisesta tekstistä huokuu hetken tunnelma. Kirjoitukseni paljastavat, miten maalaamiseni sujui työhuoneella ja millaisia vaikutteita olen saanut näkemästäni ja lukemastani. Syyskuussa 1998 järjestin kirjoittamani tekstit kronologisesti ja kommentoin kirjoituksiani marginaaliin.

Raportti on kirjoitettu vuoden kuluessa maalaamisen kanssa rinnakkain. Näyttelyn maalaukset valmistuivat vuoropuheluna kirjoituksen kanssa. Molemmat kuvaavat matkaani kohti uskaltamista, rohkeutta. kirjoittaa ja maalata vailla päämäärää. Sukellus ja Maisemia auringosta ovat kaksi tapaa vapautua tahdosta ja etsiä elämystä.

 

 

Aineisto: Maisemia auringosta - lopputyönäyttely ja kirjallinen Sukellus - raportti, joka sisältää 49 väritulostetta

Asiasanat: debyyttinäyttely, elämys, galleriat, identiteetti, omakuva, taidemaailma, taiteellinen työskentely, väri, öljyväri