Pvm: 1998

Osasto: Taidekasvatuksen osasto

Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetus

Tekijä: Myllykangas Päivi Helena

Työn nimi: Pelipöytä

 

Lopputyöni muodostuu näyttelystä Taideteollisen korkeakoulun Galleria Atskissa 2. - 13.3.1998, sekä siihen liittyvästä kirjallisesta raportista.

Taiteellisessa työskentelyssä käyn läpi elämääni aikuisuudesta lapsuuteen. Teokset kertovat elämän hyvistä ja huonoista hetkistä, ajasta ja ihmissuhteista. Työssäni olen käyttänyt hyväksi sattumaa, valmiita esineitä (readymade) ja esineiden sattumanvaraista löytämistä (objeet trouve). Teokseni ovat reliefimäisiä maalauksen ja esinesommitelmien koosteita.

Näyttely rakentui peli-idean ympärille. Pelikorttisarjassa on neljä isoa korttia. Teokset ovat Hertta Kuningas, Ruutu Rouva, Pata Jätkä sekä Pelin alku ja loppu. Korttien materiaalina on muotoon puristettu lastulevyinen kuljetuslava, erilaiset esineet, joita on työstetty tarkoitukseen sopivaksi tai käytetty sellaisenaan. Yhden kortin koko on 80 cm x 120 cm. Pelit sekaisin teos on shakin ja korttipelin sekoitus. Teos on toteutettu sekatekniikalla. Kieroa peliä -teoksen sisiliskot pelaavat peliään ja jättävät jälkeen häntänsä. Teos on terästä, alumiinia, pleksiä ja kuparilankaa. Palapeli, Ruma ankanpoikanen ja muita tarinoita on matkalaukkuun tehty teos kuparista, teräksestä, messingistä, langasta ja muovista.

Raportissa selvitän aluksi taustaan!, joka on vaikuttanut taiteilijaksi tulemiseen. Pohdin työskentelyprosessia, teosten teknistä toteuttamista sekä taiteellista ohjausta tapahtumana. Taiteellista prosessiani kuvailen niin kuin se on tallentunut työpäiväkirjaani. Työprosessia kuvaavia valokuvia, luonnoksia ja lapsuudessa tekemäni piirroksia käytän tekemistapahtumaa valottavana aineistolla. Taiteen historiasta dadaistinen liike ja readymade -käsite ovat innoittaneet työskentelyäni.

 

Aineisto: Teokset, tekstiosa

Asiasanat: readymade , esinekooste, peli, sattuma