Pvm: 31.10.1997

Osasto: Taidekasvatuksen osasto

Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetus

Tekijä: Santala-Ekelund Satu

Työn nimi: Unessa - Valveilla, grafiikkaa uniaiheista

 

Lopputyöni on taiteellinen oppimisprosessi. Se koostuu näyttelystä, jonka pidin Taidekasvatuksen osastolla 7.10.-31.10.1997 ja kirjallisesta osuudesta. Kuvieni ja tekstieni aiheena on neljätoista untani. Työt on tehty enimmäkseen metalligrafiikalla, mutta joukossa on myös polymeerigravyyreja. Laattamateriaaleina käytin kuparia, terästä, alumiinia ja fotopolymeeriä. Syövyttämiseen käytin rautakloridia. Tein laattoja seuraavilla tekniikoilla: Kuivaneula, viivasyövytys, akvatinta, pehmeäpohja, pinta- syövytys, kopiosyövytys, hiekkapuhallus-kiillotus, carborundum, polymeefigravyyri. Luonnostelin aiheet kotona, mutta laattojen kanssa työskentelin taideosaston grafiikan luokassa. Etsin aiheeseen sopivaa tekniikkaa. Löydettyäni sen työstin laattaa ja otin siitä työvedoksia. Kun olin laattaan tyytyväinen otin siitä koevedoksen ja siirryin seuraavan unen pariin. Jotkut laatat menivät pilalle ja joitakin aiheita en saanut esitettyä juuri niin kuin halusin,. mutta oppimisen kannalta kaikki työt olivat tärkeitä. Opiskelin piirustusta, sommittelua, aiheen kehittelyä ja kokeilin tekniikoita. Etsin itselleni sopivaa työtapaa ja punnitsin itseäni kuvantekijänä.

Tein kuvia ja kirjoitin siinä ohessa työpäiväkirjaa elokuusta 1996 elokuuhun 1997. Sitten muokkasin tekstiosaa ja taitoin sen tietokoneella, lokakuun loppuun mennessä 1997. Lopputyökirjassani esittelen unista syntyneet kuvat unien kuvailun rinnalla, kerron kuvantekoprosessista ja esiinnousseista ongelmista ja ratkaisuista.

Olen tehnyt taiteellisen osan (kuvat ja näyttely) lopputyössäni ilman ohjaajaa, koska halusin selvitä esiinnousevista ongelmista yksin. Näin sain selville todelliset tietoni ja taitoni kuvantekemisessä.

Päädyin tällaiseen lopputyöhän koska elämän kriisit ja sattumat, kaaos ympärilläni tuntuivat sekoittavan jatkuvasti opiskeluani. Tein kompromissin ja otin tuon kaaoksen osaksi opiskeluani. Kuvillani sain kiinni unieni kaaoksesta ja järjestin sen uudelleen. Sain aikaa tutustua muukalaiseen sisälläni. Tuntui, kuin olisin voinut eksyä uniini. On vaikeaa uskoa, että olen sama ihminen unessa ja valveilla.

 

 

Aineisto: Lopputyökirja

Asiasanat: Grafiikka, unet