Pvm: 17.10.1997

Osasto: Taidekasvatuksen osasto

Koulutusohjelma: Kuvaamataidon opetus

Tekijä: Levo Merja

Työn nimi: Posliinikukka ja Enkelisiipi - muistoista teatteriesitykseksi

Lopputyöni Posliinikukka ja Enkelinsiipi - muistoista teatteriesitykseksi on kuvaus lastenteatteriesityksen valmistamisprosessista. Vastasin esityksen visuaalisuuden kokoamisesta lavastukseksi ja puvuiksi. Lavastus toteutettiin vanhaan puutaloon tilallisena ratkaisuna mm. materiaalien, esineiden ja huonekalujen avulla.

Työskentelin yhdessä Teatteri Feeniksin kanssa ja tuotimme taiteiden välisenä ryhmänä esityksen yhteisen maailman, josta esityksen visuaalisuus, teksti, ohjaus ja näyttelijäntyö nousivat. Työskentelymme lähtökohtana olivat omat elämäntarinamme sekä ohjaajamme isoäidin lapsuuden muistelmat vuosisatamme alkupuolelta.

Lopputyöni tavoitteena oli oman taiteellisen työskentelyn ja siihen liittyvän teorian avulla selvittää omien kokemusten ja elämysten merkitystä teatterityössä. Tärkeä tehtävä lopputyössäni oli havainnoida myös omaa oppimistani.

Työskentelimme joulukuusta 1995 kesäkuun alkuun 1996, jossa ajassa työstimme esityksen yhteisen maailman. Työmetodimme olivat: meditaatio, muisteleminen, asioiden yhteinen jakaminen sekä kirjaaminen. Posliinikukka ja Enkelinsiipi-esitys toteutettiin vaellusnäytelmänä ja esitysten välillä teatteritila oli näyttelynä. Esityksen tuotti Hämeenlinnan lastentapahtuma ja esitykset olivat osa lastenteatterifestivaalia Hämeenlinnassa 30.7.-4.8.1996.

Lopputyöni tarkasteluun liittyvä moninäkökulmainen lähestymistapa on antanut rikkaan kuvan taiteiden välisestä työskentelystä. Työni analysoinnin avulla minulla oli mahdollisuus tutkia sekä ymmärtää itseäni. Työni tarkastelu kokemuksellisen taiteellisen oppimisprosessin kannalta oli tärkeä vaihe. Sen avulla ymmärsin omaa oppimistani, jota voin hyödyntää opettajana.

Aineisto: Teatteriesitys 30.07 - 04.08.1996 , Lopputyön kirjallinen osa

Asiasanat: teatteriesitys, lavastus, meditaatio, elämäntarinat, taiteellinen oppiminen