Osasto: Taidekasvatus
Koulutusohjelma: Kuvataideopetus
Tekijä: Heikkilä, Hanna-Riikka
Työn nimi: Neljä jalkaa ja selkänoja - matka tuolin merkityksiin
Työn laji: Lopputyö
Sivumäärä: 63

Tiivistelmä:

Taiteellinen lopputyöni koostuu Taideteollisen Korkeakoulun, Mediakeskus Lumeen galleriassa 2.4.-17.4.2004 pidetystä Tuoli-näyttelystä sekä kirjallisesta osiosta. Näyttelyssä oli esillä 31 akryylimaalausta.

Pohdin maalauksissani tuolin olemusta. Maalaan sitä, mitä tuoli minulle puhuu ^Ö tuolin omaa elämää. Maalausteni tuolit elävät, tuntevat, leikkivät ja viettävät tavallista arkea. Ne pukeutuvat juhla-asuun suurena merkkipäivänä, nauravat elämän koomisuudelle, mutta myös vuodattavat tuskaansa narisuttamalla jousiaan. Maalaukseni kommunikoivat väreillä, yksityiskohdilla ja yllättävillä elementeillä kuvapinnassa. Ne kuvastavat sitä olemassaoloa, jota emme aina muista tai kykene näkemään.

Maalaamalla ja kirjoittamalla koetan selvittää, mikä tuoli on ja minkälaisia merkityksiä siitä rakentuu. Kirjoittamalla selvitän tuolin kehitystä, puran tuoliin liitettyjä merkityksiä ja arvoja, sekä kohtaan kolme erilaista tuolia. Maalausteni tarkoitus on kertoa tuolin merkityksistä omasta näkökulmastani. Maalaukseni tuovat näkyviksi jotain ulottumattomissamme olevaa. Ne haastavat katsojan näkemään tuolin uudestaan.

Aineisto: kirjallinen osa
Asiasanat: tuoli, maalaaminen, merkitys, esine
Säilytyspaikka: Taik, kirjasto
Salassapitoaika päättyy: