PVM: 2.11 1996
OSASTO: TEKSTIILITAITEEN JA VAATESUUNNITTELUN OSASTO, LAVASTUSTAITEEN OSASTO
TEKIJÄ: KRISTIINA SAHA
TYÖN NIMI: ROSVO ROOPE
TYÖN LAJI: LOPPUTYÖ
SIVUMÄÄRÄ: 90

Lopputyöni Taideteollisen korkeakoulun Vaatetussuunnittelun ja Lavastustaiteen osastoille on lavastus ja puvustus musikaaliin nimeltään Rosvo-Roope. Se jakaantuu kirjalliseen ja produktio-osaan.

Produktio-osa oli lavastuksen ja puvustuksen suunnittelu ja toteutus Helsingin Kaapelitehtaalla keväällä 1996. Ensi-ilta oli 10.4 1996. Musikaalin ohjasi Ville Sandqvist. Rosvo-Roope oli taidekorkeakoulujen yhteistyöprojekti; näyttelijät olivat Teatterikorkeakoulun 3. vuosikurssilta, tanssijat olivat Tanssitaiteen laitokselta ja musiikista vastasi Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osasto. Roolihenkilöitä oli yli 80.

Kipinä musikaaliin tekoon oli lähtenyt Rosvo-Roope (1949) elokuvasta. Musikaaliin käsikirjoitus pohjautui sekä näyttämö -ja elokuvaversioihin että Rosvo-Roope balladiin. Produktion tuotti Kinemaattorit oy ja se oli osa Elokuva 100-vuotta juhlaa.

Kirjallisessa osassa pääpainon olen asettanut suunnittelutyöni esittelylle, produktion toteutuksen luonnehdin pääpiirteittäin. Suunnittelussa pääteemana oli erilaisten ideoiden, stereotypioiden, merkkien ja ikoneiden hyväksikäyttö. Musikaalissa hahmot seikkailivat täysin kuvitteellisessa maailmassa, joka oli luotu meille kaikille tutuista elementeistä. Yritin luoda maailmasta mahdollisimman näyttävän ja viihteellisen budjettini ja ajan sallimissa mitoissa. Kirjallisessa osuudessa esittelen myös alkuperaisen Rosvo-Roope elokuvan sekä analysoin sitä lukemani kirjailisuuden pohjalta.

AINEISTO: Yksi kirja, jossa on tekstiä, luonnoksia ja kuvia.
SIVUMÄÄRÄ: 90
ASIASANAT: elokuvatutkimus, musikaali, suomalainen elokuva, taidekorkeakoulujen yhteistyö
SÄILYTYSPAIKKA: Taideteollisen korkeakoulun kirjasto, Lavastustaiteen osasto, Tekstiilitaiteen ja Vaatetussuunnittelun osasto