TANTTU, Ville

ILO

Lopputyö 11.5.1994

Lopputyöni on lyhytelokuva (20 min.) "Ilo". Vastaan elokuvan suunnittelusta, ohjauksesta, leikkauksesta, osittain kuvauksesta ja musiikista sekä esiintymisestä. Määriteltäköön "Ilo" runolliseksi omaelämänkerronnalliseksi dokumentiksi. Elokuvan teema on kasvu. "Ilossa" kuvataan elämän kiertokulkua. Vuodenajat vaihtuvat ikäänkuin yhden vuorokauden aikana.

Kirjallisessa osuudessa kerron elokuvan lähtökohdista ja itse työvaiheista. Oleellinen inspiraation lähde on ollut kesäpaikka Puulavedellä. Olen viettänyt tässä isoäitini isän rakennuttamassa paikassa lapsuuteni kesät. Tässä elokuvassa pyrin tavoittamaan sitä paratiisillista tunnelmaa mitä lapsuudestani muistan.

Musiikilla on tärkeä osuus "Ilossa". Enkeli välittää sanomansa sävelinä ja esittämäni päähenkilö avaa suunsa vain laulaakseen. "Ilossa" ei ole repliikkejä eikä puhetta. Ainoa on teksti on filmin lopussa esitetyn laulun sanat. Ote siitä:

"Fragrance of beginning of endless
Dew on the leaves of innocence
Golden spring of life is waiting in you

Everybody knows that love is the truth
Everybody knows that their life is sacred
There will be no fear anymore

Everyone wants to become one with one
I am you
You are me"

Keinollisesti "Ilo" on moninainen. Elokuvassa on useita ajastinkuvia, hidastuksia, vanhaa mustavalkoista kaitafilmiä ja ristikuvia. Vain yksi kuva on 100% äänen kanssa. Äänimaailma muodostuu Puulavedellä äänitetyistä luonnonäänistä ja musiikista. Musiikkia on äänitetty 100%:sena kuvan kanssa, dubattuna valmiiseen kuvaan ja lopun jo äänitettyyn lauluun on kuvattu playback-kuva. Keinollisesta kirjavuudesta huolimatta olen pyrkinyt yksinkertaiseen ja selkeään ilmaisuun.

"Ilo" on kokeellinen keitos, jota voivat lapsetkin katsoa.

AINEISTO: Lyhytelokuva "Ilo" 20 min. ja lopputyö raportti.
ASIASANAT: Ilo, luonto, kasvu, musiikki