Pvm: 9.4.1996 Osasto: Sisustusarkkitehtuurin- ja huonekalusunnittelun osasto
Koulutusohjelma: Sisustusarkkitehtuurin- ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelma
Tekijä: Räty Juha
Työn nimi: CIRCONE - komponenttivalaisinsarja
Työn laji: Lopputyö

Esteettisistä lähtökohdista suunniteltu sisustusvalaisinsarja, joka koostuu eri tavoin yhteen sovitettavista rakenneosista. Komponenttirakennetta voidaan hyödyntää joko markkinontistrategiana (edullisia, itse koottavia valaisimia, joita voidaan tarvittaesa muunnella) tai rationalisoituna tuotantomenetelmänä.

Muotokielen johtoteemana on kartioaihe, jonka eri muunnelmia on sovellettu valaisinkontekstissa.

Sarja sisältäa teräslankarunkoisia lattia-, pöytä- ja seinälamppuja sekä erilaisia riippuvalaisimia ja plafondeja. Vaihtoehtoisina valolähteinä voidaan käyttää matala- ja verkkovirtajännitteisiä halogeeneja, hehkulamppuja ja loisteputkia. Valaisinmateriaaleina teräslangan lisäksi ovat lasi, muovi, kartonki, alumiini / messinki ja luonnonkivi. Materiaalikokeiluna öljytty kartonki varjostinmateriaalina.

Työ on luovutettu ensimmäisessa prototyyppivaiheessa, joten valmiista tuotesarjasta ei ole kysymys. Prototyypi on kuitenkin toteutettu mahdollisimman pitkälle aidoissa materiaaleissa - lasia ei ole pystytty käyttämäan, vaan se on korvattu muovimalleilla.

Kirjallinen osuus sisältää: 1) suunnittelun lähtökohdat 2) suunnitteluprosessin kuvailun 3) valaisinvalmistajien palutteen 4) prototyyppien kriittisen analyysin 5) kuva-aineistoa - luonnoksia, sarjahahmotelmia ja valokuvia eri työvaiheista.

Piirustusliitteessä ovat 1/1 työpiirustukset.

Aineisto: kirjallinen osuus, piirustusliite, prototyypit
Asiasanat: valaisimet, sisustus Säilytyspaikka: TaiK, kirjasto ja sisustus- ja huonekalusuunnittelun osasto. Esineet tekijällä.
Sivumäärä: 35 + kuvaliitteet