Pvm: 1996
Osasto: Sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osasto
Koulutusohjelma: Sisustussuunnittelun ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelma
Tekijä: Nieminen Ritva
Työn nimi: Riipputuoli / vapaa-ajankaluste
Työn laji: Lopputyö

Olin aikaisemmoin suunnitellut makuuasentoisen rippumaton, ja lopputyöni aiheeksi valitsin keinun, jossa voisi istua. Se olisi tarkoitettu kaiken ikäisille ja tehdään sekä aikuisten että lasten mittakaavassa.

Liike luo ilmavuuden ja keveyden tunteen, joka rentouttaa ja rauhoittaa vanhempaakin ihmistä. Keinun tuli olla suojaava, turvallinen, mukava ja läimminhenkinen ja sitä voisi käyttää sekä ulkona, että sisällä Siinä voisi tehdä jotakin mieluista tai vaikkapa vain oleskella ja antaa hetken aikaa itsellensä.

Aloitin hakemalla muotoa, tekemällä pieniä erilaisia luonnoksia. Samalla mietin materiaalivaihtoehtoja, rakenteita, sekä käyttötarkoituksen että käyttajän asettamia vaatimuksia esineelle. Valittuani muutaman mieluisimman mallin, rakensin niistä pienoismallit 1:5 ja siten löytyi lähtökohta lopputyöni aiheeksi.

Jatkoin tutkimalla esineen muotoa pahvien ja papereiden avulla, sovellettuna ensin lapsen mittasuhteisiin 1:1. Kun muoto alkoi miellyttää rakensin tukevampia, istuttavia malleja vanereilla ja naruilla, ja koeistujana käytin Hannes-poikaani. Rungonteon ohella, tehdessäni "vaatetta" kalusteelleni, tutustuin lisäiksi myös ompelun ja kaavojenteon maailmaan.

Samanaikaisesti aloin rinnalla tehdä keinua aikuisten mittakaavassa. Oli mielenkiintoista ja haastavaa tutkia yhtä aikaa suuren ja pienen mallin, sekä materaalidetaijien että kokonaismittasuhteiden eroja. Keinun materiaaleiksi tulivat puu, vaneri, naru sekä puuvillakangas.

Lisäksi luonnostelin keinulleni sisaruksiksi lepo- ja riippukeinumallin, sekä kehdon ja lautakeinun.

Aineisto: Kirjallinen, luonnoksia, piirrokset ja valokuvat, Malli 1:1, 2 kpl
Säilytyspaikka Taideteollisen korkeakoulun kirjasto, Sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun laitos
Sivumäärä: 59