Pvm: 1996
Osasto: Sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osasto
Koulutusohjelma: Sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelma
Tekijä: Asiakainen Laura
Työn nimi: Elokuvateatteria etsimässä
Työn laji: Lopputyö

Keskustan elokuvateatteri, Bio Rexiä lukuunottamatta on rakennettu olemassaolevien julkisivujen taakse. Rakennus ei ilmennä sitä toimintaa, mitä se pitää sisällään. Lopputyöni lähtökohta oli suunnitella juuri elokuvateatteriksi tarkoitettu rakennus. Pyrin myös tekemään jonkinlaisen yleiskuvan elokuvateatterista ja sen ympärille sijoittuvista toiminnoista, Pienimuotoinen elokuvateatterikeskus toimisi sekä kaupallsena elokuvateatterina että elokuva-arkiston toisena näyttämönä. Keskukseen sisältyisi kahvila/ravintola.

Halusin elokuvateatterin sijoittuvan Helsingissä paikkaan, joka realistisestikin olisi elokuvayleisön ulottuvilla. Pitkään etsittyäni löysin entisen Pukevan parkkitalon katon, joka mielestäni oli erinomainen paikka elokuvateatterille. Koska paikka oli liikekeskusten alueella, asukkaat eivät kärsisi melu- tai kauttakulkuhaitoista. Hissejä jo portaita oli tarpeeksi paloturvallisuuden kattamiseksi. Paikolle pääsisi autolla sekä hissillä suoraan metrosta. Aulakahvilasta olisi katolta hienot näköalat.

Lopullisessa suunnitelmassa pääsisäänkäynti tapahtuu vanhasta hissirakennuksesta, joka on kasvanut kahden kerroksen verran. Elokuvateatteri aula toimii kahvilana. Kahvilan nurmikkoterassi aukeaa etelään. Katolla on kolme hallitsevaa elementtiä: hissitorni, elokuvateatteri ja kaari. Rakennuksen massat seuraavat elokuvayleisön kulkusuuntia. Vanha autojen kulkureitti on nyt yleisön kulkureitti.

Konehuoneesta voidaan projisoida elokuvaa sekä elokuvateatteriin että ulos yhdellä projektorilla. Projektori siirtyy kiskoja pitkin. Ulkona oleva laajakangaskaari toimii myös teatteri- ja konserttinäyttämönä. Elokuvateatterin uloskäynti suuntautuu kohti itää ja katon parasta maisemaa. Olemassaoleva parkkitalon ramppi toimii elokuvateatterin pohjana.

Ylin parkkikatto on varattu julkiseen käyttöön. Kiitoradan omainen itälänsitaso ja suora näkymä taivaaseen) on säästetty. Alue on tarkoitettu auringonpalvojille sekä väliaikaiseen kirpputorikäyttöön Katolle on istutettu kolme vaahteraa. Laajakangaskaaren eteläpuoli on varattu seinäkiipeilyn harrastajille harjoituskäyttöön. Keittiö, yleisö-wc:t ja sosiaalitilat ovat alemman rampin tasolla. Keittiö jää piiloon, ja sinne pääsee suoraan huoltoautolla.

Rakennuksen alitse pääsee autolla ylimmälle parkkitasolle. Ajo on vain väliaikaista. Pyörätuolilla liikkuminen rakennuksessa on vaivatonta. Pyörätuolilla pääsee elokuvateatterin keskikohdalle, parvelle ja hätätapauksessa ulkokautta ensimmäiselle riville. Kun elokuvateatteria tarvitaan auditoriokäyttöön laajakangas nostetaan mekaanisesti ylös. Laajakankaan takaa aukeaa ikkunaseinä itään.

Vaateus seuraa myös kulkusuuntia: hissirakennuksessa seinävalaisimet suuntaavat ylös, aulakahvilassa kattovalaisimet alas ja elokuvateatterissa pitkin ruotorakennetta. Auditoriokäytössä päivänvalossa ruotojen välit jäävät varjoon, mutta elokuvakäytössä loisteputkien valaisemat ruodonvälit muodostavat negatiivin päiväkäytölle.