Osasto: SHO
Koulutusohjelma: Tilasuunnittelu MA
Tekijä: Karhunen Laura
Työn nimi: Keittiöt käyttäjän mukaan
Työn laji: Lopputyö

Keittiö käyttäjän mukaan Lopputyöni aihe oli helppo valinta. Ihminen, koti ja päivittäinen elinympäristömme ovat aina olleet aiheita, jotka ovat herättäneet uteliaisuuteni. Lopputyö koostuu tutkimuksesta ja suunnitteluosasta. Työni alkuosa on tutkimus : Kaupunkikeittiön tarina, jossa selvitän kodin, asukkaan ja keittiön historiaa Helsingissä viimeisen viiden vuosikymmenen aikana. Suunnitteluosassa esittelen kolme erilaista nykyhetken ruuanlaittajatyyppiä ja heille suunnittelemani keittöt ja kodit. Keittiö oli ympärivuorokautisesti toimiva ruuanlaitolle omistettu työpaikka aina 1900-luvun alkuun asti. Se oli silloin avoin tila sinänsä, mutta erillään kodin muista toiminnoista. Suomen maaseudulla tupa oli päivittäisten tapahtumien keskipiste ja kaupunkien porvariskodeissa kokin ja palvelusväen valtakuntaa. Yhteiskunnan sosiaalisen rakenteen muuttuminen muutti myös keittiön käyttäjiä. Palveluskunta väheni ja naiset astuivat kotirouvan roolistaan. Se oli hetki, kun suunnittelijoiden tehtäväksi annettiin luoda keittiö, joka täyttäisi uuden ja kiireisen elämäntyylin vaatimukset. Vaikka aikaa on kulunut kohta jo vuosisata, on huomattava, että tämä tehtävä on edelleen ajankohtainen. Ihmisten kiire vain kasvaa. Standardikeittiö oli aikanaan erittäin uraauurtava keksintö, mutta sana kalskahtaa tänään vanhanaikaiselta ja tylsältä. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme sillä keittiö ei ole muuttunut lähes laisinkaan tähän päivään mennessä. Keittiön kuori on vaihtunut uusien materiaalien ja tekniikan mukana, mutta silti standardikeittiö L, I tai II mallissa

Aineisto:
Asiasanat:
Säilytyspaikka:
Sivumäärä: 100
Salassapitoaika päättyy: