SAINIO, Ulla

RAKAS PÄIVÄKIRJA

Lopputyö

Lopputyöni on 6 minuuttia 42 sekuntia pitkä animaatioelokuva, jonka olen tehnyt yhteistyössä Yleisradion kanssa, lähinnä kevään -93 kuluessa. Elokuva on kuvattu Master Roberts-tietokoneohjatulla Betacamvideonauhurilla, kuvaajana oli Raimo Hiltunen, leikkaajana Leena Koivusalo, äänisuunnittelijana Marja-Leena Tuuri, toimittajana Lauri Pitkänen ja tuottajana Olof Qvickström. Elokuva on tarkoitus esittää kevään -94 kuluessa TV 1:n Veturi-lastenohjelmassa. Itse olen suunnannut elokuvan kaikenikäisille katsojille.

Tämä elokuva on ensimmäiseni, olin jo pitkään halunnut tehdä animaation, jossa voisin kokeilla eri tekniikoita ja niiden yhdistelemistä. Minulla on enemmän kokemusta kuvittajana, ja halusin tehdä liikkuvia, ajassa eteneviä kollaaseja. Kuvamaailmassa käytin kirkkaita värejä ja vääristettyjä perspektiivejä, joista tuolloin pidin. Halusin myös tehdä jakson, jossa yhdistän kuvat tiettyyn musiikkiin. Koska animaatio on aikaa ja vaivaa vaativaa puuhaa, tein suurimman osan työstä pala-animaationa. Elokuvassa on kolme piirrettyä animaatiopätkää, joissa yhdessä kokeilin hieman myös liikkuvan palan ja piirrosanimaation yhdistämistä. Elokuvan lopputeksteissä sain kokeilla typografian käyttöä televisiossa.

Elokuva kertoo päivästä naisen elämässä, se peilaa omia tuntojani graafisen suunnittelun opiskeluvuosinani. Esiinnyn itse päähenkilönä Maria Appelbergin valokuvaamana hahmona. Käsittelen luovaa työtä tekevän ihmisen ongelmia, naisen identiteetin etsimistä, mielikuvituksen vapautumista, yksinäisyyttä, unelmien ja todellisuuden välistä ristiriitaa. Halusin korostaa eroa päähenkilön sekä hänen luovuutensa välillä. Päähenkilön hahmo on todellisen näköinen, mutta liikkuu jäykästi ja luonnottomasti, ja piirroseläimet ovat luonnosomaisia, mutta liikkeissään eläviä ja psykologisesti uskottavia.

Työprosessi, jossa animoin suoraan kameran alla ilman tarkkaa ennakkosuunnitelmaa, kollaasitekniikka sekä aiheen alitajuinen maailma sopivat yhteen. Elokuva on hieman kömpelö, mutta mielestäni suloinen ja kertoo juuri siitä mistä pitikin.

AINEISTO: Kaksi elokuvan VHS-kopiota, dokumentointiosa 15 s., still-kuvat
ASIASANAT: Animaatioelokuva
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Graafisen suunnittelun laitos, esityskopiot YLE:llä ja tekijällä