PASANEN, Pauliina

PROJEKT K - TARINOITA KLADNOSTA

Lopputyö 5.12.1994

Projekt K - tarinoita Kladnosta on dokumentti tsekkiläisen teollisuuskaupungin Kladnon elämästä.

Kladno sijaitsee noin 20 km Prahasta länteen ja siellä tuotetaan pääasiassa terästä ja kivihiiltä. Kuvaustyön olen tehnyt kevään 1993 aikana. Samettivallankumouksesta oli silloin kulunut kolme vuotta ja uutena vuotena 1993 Tsekkoslovakia jakautui Tsekin tasavaltaan ja Slovakiaan.

Työssäni tarkastelen yksittäisten ihmisten ja perheiden tarinoiden kautta meneillään olevaa yhteiskunnallista muutosta. Työskentelymetodini oli interaktiivinen: lähtökohtana kuvaamiselle olivat ihmisten kertomat tarinat ja he osallistuivat myös kuvien ideoimiseen. Tulkin ja yhteyshenkilöiden välityksellä saatoin luoda verkoston, jota kautta sain projektiini mukaan erilaisia ihmisiä, eri ikäisiä, eri ammattiryhmien edustajia jne.

Kirjallinen esikuvani työlleni on ollut Bohumil Hrabalin romaani "Tarjoilin englannin kuninkaalle" ja erityisesti kirjassa toistuva lause: "Ja jälleen uskomaton muuttui todeksi." Sekä kuvalliseen että kirjalliseen kerrontaani olen pyrkinyt saamaan tsekeille tyypillistä lempeää ironiaa ja absurdia huumoria. Vakaviakin asioita voi käsitellä hauskasti.

Lopputyöni koostuu 32:sta värivalokuvasta ja novellinomaisesta teksteistä. Tekstit ja kuvat muodostavat toisistaan erottamattoman kokonaisuuden.

Projekti K on ollut esillä näyttelyn muodossa Kladnon valokuva galleriassa (Mala galerie sporitelny) ja TaiK:n Into-galleriassa syyskuussa 1994. Varsinainen esitystapa on kuitenkin käsintehty kirja.

AINEISTO: kirja: Projekt K - tarinoita Kladnosta
ASIASANAT: interaktiivinen dokumentti, Tsekinmaa
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto