PAAKKANEN, Harri

GOMPASSI - RETKEILIJÄN SUUNNISTUSLAITE

Lopputyö 7.9.1994

Lopputyö on konsepti uudenlaisesta, vapaa-ajan luonnossaliikkujalle tarkoitetusta suunnistuslaitteesta. Työssä on pyritty kehittämään satelliittinavigaatiotekniikkaa, digitaalista karttaa ja uusinta näyttöteknologiaa hyödyntävä helppokäyttöinen laite, jonka avulla retkeilijät, marjastajat ja metsästäjät pystyvät liikkumaan heille tuntemattomassa maastossa tarkasti ja varmasti.

Työ jakaantuu kahteen osa-alueeseen: laitteen osien muotoilu ja käyttöliittymän suunnittelu. Osien muotoilussa on ollut tavoitteena helppokäyttöisyys, maastokelpoisuus ja käyttöergonomia. Laite muodostuu vyötäröllä kannettavasta ohjausyksiköstä ja näyttöpäähineestä. Näyttöpäähineen visiiriin heijastetaan käyttöliittymäohjelman kuva.

Käyttöliittymän avulla käyttäjä saa tietoa sijainnistaan, voi tehdä kuvaruutukarttaan merkintöjä, suunnitella reittejä, mitata etäisyyksiä ja ilmoittaa laitteelle pisteen, jonne haluaa päästä. Laite ohjaa annetulle pisteelle. Käyttöliittymän suunnittelun lähtökohtana oli ohjelman yksinkertaisuus, käytön itsestäänselvyys sekä käytettävyys pelkästään yhdellä painikkeella ja hiirtä vastaavalla ohjauskupolilla. Mekaaniset, fyysiset painikkeet ja säätimet on pyritty työssä muuttamaan ohjelmaan painikkeen kuviksi.

GOMPASSI on suunniteltu retkeilijöille, mutta sen ominaisuudet riittävät myös ammattikäyttöön.

AINEISTO: Malli, esittelyteline, kirjallinen osuus 97 s. (2 kpl), levyke (3,5" , 2 kpl)
ASIASANAT: Satelliittinavigaatio, suunnistaminen, käyttöliittymä, GPS, näyttöpäähine, digitaalinen kartta
SÄILYTYSPAIKKA: TaiK:n kirjasto, Teollisen muotoilun laitos