Pvm: 07.04.1999

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Tekstiilitaide

Tekijä: Elina Huotari ja Tuttu Sillanpää

Työn nimi: Silkkien matkassa saapasmaahan

 

Lopputyömme 'Silkkien matkassa saapasmaahan' Taideteollisen korkeakoulun Muoti- ja tekstiilitaiteen osaston tekstiilitaiteen koulutusohjelmaan on kuvaus osallistumisestamme 'Ratti European Textile Design Workshop 1996' -kilpailuun ja kilpailun voitosta seuranneesta työharjoittelusta Ratti S.p.a:n studioilla Comossa Italiassa syyskuussa 1996.

Italian silkkituotanto on keskittynyt pohjoiseen, erityisesti Como-järven ympäristöön. Ratti S.p.a. kuuluu Italian maineikkaimpiin ja suurimpiin silkinvalmistajiin. Se on laajentunut pienestä Antonio Rattin vuonna 1945 perustamasta yrityksestä useita yhtiöitä käsittäväksi kokonaisuudeksi. Tästä huolimatta Rattilla on säilynyt perinteinen italialainen perheyrityksen henki ja yli 80-vuotias signor Ratti on edelleen vahvasti mukana yrityksensä toiminnassa.

Suunnittelukilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1996 italialaisen silkkitehtaan Ratti S.p.a:n ja milanolaisen Nuovo Accadeniia di Belle Arti - muotoilukoulun yhteistyönä. Mukaan kutsuttiin kahdeksan eurooppalaista muotoilukoulua, Taideteollinen korkeakoulu yhtenä näistä. Tehtävänä oli suunnitella useamman kuosin sisältäviä kokonaisuuksia annetuista teemoista Meidän ehdotuksemme sisälsi viiden kuosin kokonaisuuden jokaiseen kolmeen teemaan.

Lopputyömme kirjallisessa osuudessa kerromme tarkemmin kilpailutöistämme ja niiden tekoprosessista. Esittelemme Ratti S.p.a:n yrityksenä; valotamme sen historiaa ja nykypäivää. Kerromme Rattin eri tuoteryhmistä, mallistoista asiakkaista ja tuotannosta. Ratti S.p.a. valmistaa huiveja, solmioita ja sisustuskankaita, mutta pääpaino tuotannossa on kuitenkin naisten vaatetuskankailla. Tekstissämme painotamme juuri vaatetuskankaiden osuutta, sillä niiden parissa työskentelimme itse harjoitteluaikanamme. Kuvaamme myös viettämäämme aikaa Comossa, tunnelmiamme ja työskentelyämme suunnittelustudiossa sekä siellä syntyneitä malleja.

Yhteistyötä ja ystävyyttämme käsittelemme lopputyön viimeisissä kappaleissa. Ystäviä olemme olleet pienestä pitäen ja yhteistyöllekin on jo pitkät perinteet. Tapamme tehdä töitä yhdessä on usein herättänyt huomiota, joten tässä yhteydessä kerromme tarkemmin miten yhteiset tuotoksemme syntyvät ja mille yhteistyömme perustuu.

 

Aineisto: Kirjallinen osa

Asiasanat: Raitti, silkki, työharjoittelu, teollinen tekstiilisuunnittelu