Pvm: 09.04.1999

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Vaatesuunnittelu ja pukutaide

Tekijä: Brigatti Ella Annikki Kristiina

Työn nimi: Hotelli Vooodoo - elokuvan pukusuunnittelu

Lopputyön aiheena on elokuvan pukusuunnittelu. Hotelli Voodoo on TV1:n tuottama musiikkielokuva, joka perustuu Tuomari Nurmion musiikkiin. Nurmioja Jari Aalto-Setälä ovat käsikirjoittaneet elokuvan, ja sen on ohjannut Janne Kuusi. Elokuva esitettiin TV1:11ä joulukuussa 1997.

Lopputyö sisältää VHS-kopion elokuvasta sekä dokumentointiosan, jossa käsitellään pukusuunnittelijan työnkuvaa ja puvustuksen työvaiheita. Kirjallinen osuus etenee kronologisesti työvaiheiden kanssa, ja alkaa siis puvustuksen ennakkosuunnittelusta.

Tekstissä käsitellään suunnittelupalaverit, yksityiskohtaiset palaverit, ideointi ja ideoiden hyväksyttäminen ohjaajalla ja käsi- kirjoittajilla. Taiteellista vapautta rajoittavat tekijät, kuten puvustusbudjetti ja aikataulu, vilahtavat tekstissä ohimennen. Asujen hankkiminen ja työ kuvauksissa on käsitelty erikseen.

Puvustamiseen sisältyy myös ompelimon, värjäämön ja puvustajien yhteistyö sekä asujen sovitukset ja patinoinnit. Lavasteiden, valaisun ja pukujen yhteensovittamista tarkastellaan pukusuunnittelijan näkökulmasta.

Kolmasosan tekstistä muodostavat päähenkilöiden ja avustaja- ryhmien väri-, materiaali- ja tyylivalinnat. Koska puvustus on vain osa kokonaisuutta, painotan yhteistyötä ohjaajan, käsikirjoittajien, tuottajan ja visuaalisen työryhmän kesken.

Dokumentointiosassa on valokuvia kuvauspaikalta ja -tilanteista. Ideakuvat ja luonnokset hahmoista ja värimaailmasta toimivat esittelykuvina ohjaajalle ja kirjoittajille. Joukossa on muutama mallikuva ompelimolle.

 

 

Aineisto: Dokumenttiosa ja VHS-kopio Hotelli Voodoo - elokuvasta