Pvm: 15.03.1998

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Tekstiilitaide

Tekijä: Wiikari Leena

Työn nimi:10 taidetekstiiliä Turun oikeustaloon

 

Turkuun valmistui marraskuussa 1997 uusi oikeustalo. Talo on valtion rakennuttama ja se sijaitsee satamaan ja Turun linnaan johtavan Linnankadun ja Sairashuoneenkadun kulmassa. Oikeustalon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Pekka Pitkänen. Tilojen suunnittelussa on pyritty avaraan, valoisaan ja ajattomaan lopputulokseen. Myös oikeustalon sisustus on arkkitehtitoimiston suunnittelema, ja toimiston ehdotuksesta kymmeneen pääistuntosaliin teetettiin suuret seinätekstiilit.

Tekstiilit päätettiin toteuttaa valmiista kankaista yhdyssaumoin sekä applikaatiotekniikalla ommellen. Ompelu teetettiin oppilastyönä Lounais-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Tekstiilien materiaalina käytettiin 17 eriväristä intianpuuvillakangasta sekä 7 muuta kangasta. Vuorit ommeltiin markiisikankaista.

Tekstiilien tuli toimia osana arkkitehtuuria ja sen ehdoilla. Rakennuksen muotokieltä mukaillen tekstiileissä käytettiin geometrisia muotoja; viivoja ja suorakaiteita. Koska tunnelma istuntosaleissa voi tilaisuuden luonteesta johtuen olla ahdistava, tekstiilien värityksissä pyrittiin raikkauteen ja iloisuuteen.

Tekstiilien toteuttamisessa ilmeni ompeluteknisiä ongelmia. Intianpuuvilla oli venyvä ja oikukas materiaali ja erilaisten kangaslaatujen yhdistäminen osoittautui vaikeaksi. Vielä töiden ripustamisen jälkeen niihin jouduttiin tekemään runsaasti korjauksia oikeustalolla.

Yhteistyö arkkitehtitoimiston ja käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen kanssa oli toimivaa ja kaikki osapuolet pitivät projektia kiinnostavana.

 

 

Aineisto: Kirjallinen raportti ja kuvat istuntosaleista

Asiasanat: julkisen tilan tekstiilitaide, applikaatio, oikeustalo