Pvm:1998

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Vaatesuunnittelu ja pukutaide

Tekijä: Selin Jaakko

Työn nimi: Kiinalaiset jalat ja muita tarinoita

 

 

Muodilla on hyvin vähän tekemistä vartalomme koristeiden kanssa. Erilaisilla koruilla, väreillä, vaatekappaleilla ja ornamenteilla, joihin joka aamu kietoudumme, on alunperin ollut tarkka ja tunnettu käyttötarkoitus. Tietynlaisilla asusteilla on torjuttu sairauksia tai pahaa silmää, ja niillä on voitu viestittää tuntemattomalle vastaantulijalle ammattia, uskontoa, jopa kotikortteliakin. Taidokkaan ja ihaillun vartalokoristeen takaa saattaa löytyä myös ruma ja katkera käyttötarkoitus. Kun koristeen alkuperäinen idea unohtuu, taika häviää ja vaatekappaletta käytetään vain siksi, että se on vetoavan näköinen. Silloin siitä on tullut muotia!

Lopputyökirjan tarinoissa liikutaan vapaasti ihmisen vartalolla, eri kulttuureissa, eri aikakausina. Monen arkipäiväisen vaatekappaleen menneisyydestä voi löytyä hämmästyttäviä tai surkuhupaisia tarinoita. Historian vallankumoukset, kansannousut, hurmosliikkeet, rakkaustarinat ja uskonnot ovat tuottaneet ihmisille monenlaista kaunista päällepuettavaa. Nykyisinkin sotatarviketeollisuuden ja avaruustutkimuksen oheistuotteina syntyy materiaaleja ja ideoita, jotka vuosienjälkeen päätyvät jokaisen vaatekaappiin.

Vartalon koristeiden historia löytyy yllättävistä paikoista. 1700-luvun testamentissa joku muistaa lähimmäistään sadalla pitsisellä nenäliinalla, tai oikeuden arkistossa on maininta teloitetusta miehestä, joka sai rangaistuksensa varastettuaan kirjaillun silkkihuvin. Eikä liika koristautuminen ole ollut edes kovin turvallista puuhaa. Mustat surmat, maanjäristykset ja suurpalot on historiassa usein uskottu liian keikaroinnin ja kukkoilun rangaistukseksi.

Miksi lopputyö on tehty ja miksi se julkaistaan kirjana? Pukeutumisesta ja muodista kertovien kirjojen maailma on perin angloamerikkalainen. Merkittäviä suomalaisia alan teoksia on julkaistu vain parikymmentä. Lisäksi luettavasta ja sujuvasti oppikirjamateriaalista on jatkuva pula.

Koristautumista, pukeutumista, muotia ja vaatetusta pidetään suomalaisessa kulttuurissa vielä pinnallisella, keinotekoisena ja kaupallisena. Harva tuntee pukimiensa historiaa tai tietää niistä omat mieltymykset juontavat viihdyttävällä ja sujuvalla tavalla kertomaan sen perinteiden tärkeydestä. Kun ymmärretään, että myös me itse luomme ja vaalimme uusine vaatekappaleinemme historiaa ja perinteitä, syntyy asiaa kohtaan myös arvostusta. Lopputyön ja kirjan suurimpana pyrkimyksenä on nostaa vaatetusalan arvostusta, mielialaa ja statusta.

 

 

Aineisto: Sidottu 4-värikirja