Pvm: 26.11.1998

Osasto: Muoti- ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Tekstiilitaide

Tekijä: Liikanen Sari Hannele

Työn nimi: White Walls

 

White Walls on tapettimallisto, joka sisältää 15 tapettimallia sekä 6 reunusnauhamallia. Malliston kuviointi on hillitty, selkeä, tyylikäs ja modernilla tavalla "yksivärinen". Mallit ovat yhdisteltävissä keskenään. White Walls-mallisto on suunniteltu sekä koti- että julkisisustussektorille. Se on moderni valkoinen kokoelma. Mallit on koottu mallikirjaan 53x53 cm kokoisiksi tapettipaloiksi.

White Walls-malliston syntymiseen on vaikuttanut vuonna 1997 Göteborgissa järjestetty yhteispohjoismainen Freija-seminaari, jonka vuosittain vaihtuvaksi teemaksi valittiin tuolloin tapetit. Seminaariluennot sekä tutustumiset alan tehtaisiin Ruotsissa ja Suomessa ovat olleet taustatyötäni. Myös tutustumiset alan kauppoihin sekä tapetteja sisustuksessaan käyttäviin julkisiin tiloihin antoivat tietoa suunnittelutyön taustaksi. Sisustusalan suunnittelijoille sekä vähittäiskauppiaille suunnattu mielipidetiedustelu antoi lisätietoja tapettien myynnistä sekä käytöstä.

Lopputyöni ohjaajina ovat toimineet tekstiilitaiteilija Kaarina Kellomäki sekä toimitusjohtaja Aimo Ahola Oy Joutsen Tapetti Ab:stä. Lopputyöni tarkastajina ovat olleet tekstiilitaiteilija Irma Kukkasjärvi sekä professori Helena Hyvönen Taideteollisesta korkeakoulusta.

Aineisto: tapettimallisto, lopputyökirja

Asiasanat: tapetti, seinäpaperi, Freija-projekti, teollinen tekstiilinsuunnittelu, tapettitehdas