Pvm: 14.04.1998

Osasto: Muoti - ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Vaatesuunnittelu ja pukutaide

Tekijä: Kivirasi Tiina

Työn nimi: Vinosti

 

Lopputyöni nimi on Vinosti. Sen produktio-osassa olen suunnitellut naisten neulevaatekokoelman Arola design Oy:lle. Lopputyöni koostuu neulemallistosta ja kirjallisesta osasta. Kirjallinen osa on dokumentti projektista. Se sisältää malliston synnyn, siihen vaikuttaneet tekijät, kokoelman vaatekappaleiden dokumentoinnin valokuvin ja rakennekuvin, materiaali näytteineen ja väreineen, kirjallisen ja kuvallisen selvennyksen neuleiden teknisestä toteutuksesta, Arola design Oy:n toimitusjohtaja Liisa Kotilaisen haastattelun sekä lopuksi ajatuksia laadusta, sen suunnittelusta ja ideologiasta. Osana lopputyötäni oli muotinäytös Cafe Barokissa, jonka järjestin yhdessä neljän muun valmistuvan opiskelijan kanssa.

Mallisto on talveen 1997-98 ja se koostuu 11 neulekappaleesta. Neuleet neulottiin alihankintana Markku Tuoriniemi Ky:ssä Lapinlahdella ja vaatteiden kokoonpano tapahtui Arola design Oy:n tehtaalla Kylmäkoskella Toijalassa. Kokoelman vaatteet ovat aikuiselle naiselle suunniteltuja tyylikkäitä ja selkeän yksinkertaisia neuleita. Malliston eri kappaleita yhdistelemällä syntyy useita eri asukokonaisuuksia. Suunnittelun lähtökohtana oli Arola design Oy:n linjan mukainen laatuneule, jossa otetaan huomioon yksilöllisyys ja korkea laatu.

Neulemallistossani tutukin neulerakenteena silmukansiirtoa. Isoina alueina silmukansiirto vaikutta sekä pinnan rakenteeseen että neuloksen muotoon. Neuleen helmasta tulee vino. Tällä tavalla voi suoraan neulosrakenteella vaikuttaa vaatteen muotoon. Toisena elementtinä silmukansiirron lisäksi käytin reikäneulosta elävöittämään neuleen pintaa.

 

Aineisto: Neulekokoelma, kirjallinen dokumentti, tekstit, valokuvat, neulosrakennekuvat, vaaterakennekuvat

Asiasanat: neulekokoelma