Pvm: 08.10.1998

Osasto: Muoti- ja tekstiilitaiteen osasto

Koulutusohjelma: Vaatesuunnittelu - ja pukutaide

Tekijä: Kantola Sanna

Työn nimi: Casé -Rengastettu

 

Casé - Rengastettu - on tutkimus 90-luvun häistä sekä parisuhde- ja avioliittokulttuurista modernissa länsimaisessa yhteiskunnassa. Lopputyö sivuaa avioitumisinstituutiota läpi vuosisatojen ja eri uskontokuntien, sekä toteaa nykypäivän mahdollisuudet avioitua sekä samaa, että vastakkaista sukupuolta edustavan, eri rotua tai kansallisuutta edustavan tai eri uskontoa tunnustavan henkilön kanssa. Tutkimuksen pääpaino on modernin länsimaisen nuoren morsiamen valinnoissa ja toiveissa koskienhäitä ja morsiuspukeutumista.

Lopputyö on toteutettu Suomessa ( Taideteollinen korkeakoulu) sekä Ranskassa ( Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs). Tutkimusosan apuna on käytetty mielipidekyselyä, jossa on haastateltu 90-luvulla Suomessa ja Ranskassa naimisiin menneitä naisia. Mielipidekyselyn tavoitteena oli saada suuntaa antavasti selville tuoreiden vaimojen mieltymyksiä ja toiveita koskien morsiuspukeutumista, mietteitä nykypäivän hääkulttuurista Suomessa ja Ranskassa, sekä motivaatioita naimisiinmenopäätöksen takaa. Osa mielipidekyselyn tuloksista vahvisti kuluttajien perinteisiä arvoja, osa taas selkeästi osoitti halun entistä suurempaan häiden erikoistumiseen ( teemahäät) sekä yksilöllisten hääasujen suosioon. Mielipidekyselyn ohella lopputyötutkimusmenetelmänä on käytetty Helsingin ja Pariisin morsiuspukuliikkeiden tämänhetkisestä tarjonnasta.

Lopputyö sisältää analyysin modernien morsianten hääpukeutumisesta. Analyysi jakaa häät ja niihin pukeutuvat morsiamet tyylillisesti 18 eri ryhmään. Se perustuu tutkimuksen aikana kartoitettuun valikoimaan aikakausilehdistä tuleville morsiamille sekä kartoituksen hääliikkeiden valikoimista Suomessa ja Ranskassa.

Hiihtohäät, maistraattihäät, juhannushäät? Lopputyö sisältää Casé-vaatekokoelman, jonka elementit, värit ja materiaalit on johdettu mind mapping- tekniikka käyttäen hääpukeutumisen historiasta ja nykyisyydestä. Kokoelman vaatteiden suunnittelussa on käytetty hyväksi vêtement décomposé - eli vaatteiden uudelleenmuotoilutekniikkaa. Vaatekokoelma kostuu minimallistosta, joiden osat käyvät morsiamelle asuksi häihin, häitä ennen ja häiden jälkeen. Vaatekokoelman koostumukseen ovat vaikuttaneet mielipidekyselyn vastaukset sekä kuvitteellisen keskivertokuluttajan tarpeet.

Casé -kokoelma rikkoo arki - ja juhlapukeutumisen perinteitä sekä valmisvaatekulttuurin ja haute couturen rajoja. Se on selkeästi trendikäs ja tuo hääpukeutumista lähemmäs lifestyle - pukeutumiskulttuuria. Kokoelma kertaa historiallisia hääpukuvärejä punaisesta valkoiseen sekä yhdistelee vapaasti eri materiaaleja.

 

Aineisto: Lopputyökirja, materiaalikirja, säilytyskassi, Finnhits - näytös ja näyttelykutsu sekä tiedote, Casé-etiketti

Asiasanat: moderni hääpuku